Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Uitslag eindtoets.

Wanneer krijgt uw kind de uitslag te horen van de eindtoets? En wat kan u met deze uitslag doen? Als uw kind de eindtoets beter maakt dan het basisschooladvies dat voor 1 maart was afgegeven, moet de basisschool het schooladvies heroverwegen. De basisschool kan er dan voor kiezen het schooladvies aan te passen. Past de school het advies niet aan, dan moet de school dit motiveren. Een aangepast schooladvies geeft recht op toelating tot de bijbehorende schoolsoort.

Soms komt het voor dat de middelbare school de schoolsoort uit het nieuwe schooladvies niet aanbiedt. Of dat er geen plaats meer is bij die schoolsoort. U kunt uw kind dan bij een andere school aanmelden. Is de uitslag van de eindtoets minder goed dan verwacht? Dan verandert er niets. Het schooladvies wordt niet naar beneden aangepast. Uw kind krijgt de kans om te bewijzen dat hij het schooladvies aankan.

De uitslag van de eindtoets

De meeste leerlingen ontvangen in mei de uitslag van de eindtoets, een paar weken nadat de toets is gemaakt. Om  te helpen de uitslag goed te lezen, hebben de meeste toetsaanbieders hiervoor speciale informatie voor ouders opgesteld. Is er iets onduidelijk? Dan kan de school uitleg geven.

Heroverwegen

Als uw kind de eindtoets beter maakt dan het basisschooladvies dat voor 1 maart was afgegeven, moet de basisschool het schooladvies heroverwegen. De basisschool kan er dan voor kiezen het schooladvies aan te passen, maar dat hoeft niet. In dat geval kunt u de school vragen waarom zij daar niet voor kiezen. De school moet deze keuze kunnen motiveren.

Schooladvies aangepast?

Een aangepast schooladvies geeft recht op toelating tot de bijbehorende schoolsoort. Het kan gebeuren dat de middelbare school waar u uw kind heeft ingeschreven de schoolsoort uit het nieuwe schooladvies niet aanbiedt. Of dat er geen plaats meer is. U kunt uw kind dan bij een andere school aanmelden.

Schoolresultaten

De eindtoets geeft ook inzicht in de leerresultaten van een basisschool. Oftewel: wat zijn de gemiddelde scores van de leerlingen van de school. Met deze informatie bepaalt de Onderwijsinspectie of het onderwijs van de school goed genoeg is. De resultaten worden ook door de Onderwijsinspectie gebruikt in het totaaloordeel over een school.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

7 Tips voor de brugklas

Hier een aantal praktische tips om als ouder jouw kind te begeleiden tijdens de overgang naar de brugklas zodat deze soepel verloopt.

Lees meer
Dossier

Weigering door middelbare school

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Een school mag uw kind weigeren. Hiervoor moeten wel goede redenen zijn.

Lees meer
Dossier

Aanmelden middelbare school

Je kind heeft de basisschool bijna afgerond en gaat naar de middelbare school. De basisschool geeft advies welke school het beste bij je kind past.

Lees meer
Dossier

Checklist voor het kiezen van een middelbare school

U weet zelf als ouder en kind het beste wat er bij uw kind past. We hebben voor u een aantal afwegingen op een rij gezet.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.