Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Schoolkeuze > Vervolgonderwijs > Mbo – De Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

Mbo – De Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

Wat betekent BBL? En welke opleidingsmogelijkheden zijn er? Hier vind je de antwoorden op deze belangrijke vragen voor mbo-studenten.

De afkorting BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Studenten gaan dan vooral werken en één of twee dagen naar school. De nadruk ligt op de praktijk. Ze leren met name door zelf te doen en te ervaren. BBL is dus vooral een combinatie van werken en leren.

Opleidingsmogelijkheden

De student moet minstens 16 jaar oud zijn om een BBL-opleiding te kunnen volgen. Als de student een diploma mbo-kader of hoger heeft behaald start deze met een vakopleiding (niveau 3). De vakopleidingen duren drie jaar. Ook de middenkaderopleidingen en specialistenopleidingen (beide niveau 4) vallen binnen de BBL. Om een BBL-opleiding te doen, moet de student een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Studiefinanciering

Studenten die een BBL-opleiding volgen, krijgen geen studiefinanciering. Ze hebben ook geen recht op een ov-jaarkaart. Meestal krijgen zij wel een reisvergoeding. Soms krijgen studenten ook een vergoeding voor de uren dat ze op school zijn. Voor deze uren krijgt de student soms minder betaald.

Keuze

Waarom zou je voor een BBL-opleiding kiezen? Het voordeel van een BBL-opleiding is dat de student werkend leert. Hij/zij leert door ervaring op te doen in de praktijk. Voor sommige studenten is dat een goede methode. Zelf doen en ervaren staat centraal. Als voorwaarde voor een BBL-opleiding geldt dat de student werk moet hebben. Dit is een erkend leerwerkbedrijf. Een BBL-opleiding is vooral geschikt voor studenten die meer directe zekerheid willen over een arbeidsovereenkomst en veel contact hebben met collega’s.

Studielast

Voor BBL-studenten staat 850 uren per schooljaar om naar school te gaan en huiswerk te maken. Voor werken staat 610 uren per schooljaar. Daar komen nog uren bij voor begeleiding. Over het algemeen gaan studenten twee dagen per week naar school en zijn zij de rest van de week aan het werk. De studielast is gelijk aan een BOL-opleiding.

Loon

Het leerbedrijf betaalt de student volgens het minimumloon. Het gaat hierbij om het verlaagde bbl-minimumloon. Bij 18 jaar gaat het afgerond om een bedrag van 785 euro, bij 17 jaar 681 euro en 16 jaar 595 euro per maand. Alle bedragen vind je op de overzichtspagina van de Rijksoverheid.

Overstappen

Wat als je kind de verkeerde keuze heeft gemaakt? En toch wil overstappen naar een BOL-opleiding? Dat kan, maar moet wel in overleg met de opleider gebeuren. Vraag ernaar bij de mbo-instelling.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

MBO

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Mbo – Niveau 4

Mbo-studenten kunnen in principe beginnen aan de opleiding van hun keuze. Ze hebben namelijk een toelatingsrecht.

Lees meer
Dossier

Mbo – Niveau 3

Mbo-studenten kunnen in principe beginnen aan de opleiding van hun keuze. Ze hebben namelijk een toelatingsrecht.

Lees meer
Dossier

Mbo – Niveau 2

Mbo-studenten kunnen in principe beginnen aan de opleiding van hun keuze. Ze hebben namelijk een toelatingsrecht.

Lees meer

Meer informatie

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.