Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Basisscholen deels open per 11 mei

Basisscholen deels open per 11 mei.

21 april 2020 Nieuws

Vanaf 11 mei mogen basisscholen gedeeltelijk weer open. Het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs, de BSO en opvangcentra gaan volledig open. Middelbare scholen blijven zeker tot 1 juni dicht. Dat maakte het kabinet dinsdagavond bekend.

In het basisonderwijs mogen leerlingen vanaf 11 mei de helft van de tijd naar school. Klassen gaan dan steeds voor de helft gevuld zijn, dus kinderen gaan om de dag naar school. Scholen moeten zelf plannen maken hoe dat wordt geregeld. De BSO volgt het ritme van de basisscholen. Het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs mag volledig open. Het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs blijven voorlopig dicht. Zij volgen pas vanaf juni, als blijkt dat het versoepelen van de maatregelen op de basisscholen goed gaat. De middelbare scholen moeten zich gaan voorbereiden op ‘1,5 meter-onderwijs’. Verder worden leerkrachten getest op het virus, blijft de zomervakantie op dezelfde data staan en moeten ouders en kinderen het openbaar vervoer op weg naar scholen zoveel mogelijk mijden.

Waarom gaan de scholen nu wel open?

RIVM-directeur Jaap van Dissel benadrukte tijdens de persconferentie over het besluit om de scholen weer te openen dat onderzoeken in dezelfde richting wijzen. “We voelen ons gesterkt door een breed scala aan onderzoeken. Kinderen worden minder snel getroffen door het virus. Ze zullen het eerder van ouders oplopen dan dat ouders het van hun kinderen krijgen. Dat is een belangrijk gegeven bij het besluit om weer naar school te gaan. Als kinderen toch het virus krijgen,” zei Van Dissel, “dan zijn de ziektebeelden mild. En dat betekent dat de impact op de zorg, de kinderen zelf en de gezinnen relatief gering is.”

Meer informatie

De antwoorden op veelgestelde vragen leest u in onze FAQ. Voor persoonlijk advies kunt u bellen met ons adviespunt op 088-6050101. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van de Rijksoverheid.

Gerelateerde onderwerpen

Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen

Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.

Lees meer

Vraag & antwoord: Scholen blijven dicht, wat betekent dit?

Scholen blijven dicht tot 9 februari. Ook de kinderopvang blijft dicht. Uitzonderingen zijn er voor kinderen van ouders in cruciale beroepen, kwetsbare kinderen en examenleerlingen.

Lees meer

Brief aan minister Slob over onderwijs tijdens Corona

Ouders & Onderwijs schreef samen met andere ouderorganisaties een brief aan minister Slob. Met deze brief vragen de organisaties aandacht voor een aantal zorgelijke signalen van ouders over het onderwijs tijdens de coronacrisis.

Lees meer

Neem contact met ons op

Het adviespunt is bereikbaar voor al uw vragen.