Home > Nieuws > Kennisbank > Vakantie en leerplicht > Bianca: ‘Het huiswerk ging per post’

Bianca: ‘Het huiswerk ging per post’.

21 augustus 2023 Interview

Nederlanders vind je overal te wereld. En Nederlandse kinderen dus ook. Maar hoe pakken deze gezinnen het aan op het gebied van onderwijs? Daarvoor is een aantal mogelijkheden. Het Nederlands afstandsonderwijs van de Wereldschool is er één van. Bianca Maaskant werkt bij de Wereldschool en legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

Huiswerk per post

Bianca: ‘De Wereldschool werd 75 jaar geleden opgericht in voormalig Nederlands-Indië. Hier woonden destijds veel Nederlanders die behoefte hadden aan verbinding met de Nederlandse taal en cultuur. Het huiswerk ging per post op en neer naar Nederland. Het kon soms wel weken duren voordat een schriftje weer terug was.’

Nu gaat dat wel anders. De Wereldschool biedt vandaag de dag volledig online en digitaal onderwijs voor kinderen in meer dan 109 landen. Ook de leraren verblijven op verschillende locaties, denk aan Amerika, Curaçao en Australië, zodat er in iedere tijdzone leraren beschikbaar zijn om les te geven.

Van wereldreizigers tot topsporters

‘De Wereldschool is er voor iedereen die in het buitenland verblijft met kinderen van 2 tot 18 jaar en daarnaast een verbinding wil houden met Nederlands onderwijs’, legt Bianca uit. Dit kunnen kinderen van expats, wereldreizigers maar ook van internationale topsporters en zendelingen zijn. De Wereldschool biedt een flexibele manier van leren aan. ‘Het enige dat echt van belang is, is dat je in het buitenland verblijft’, licht Bianca toe. Zodra een gezin terugkeert naar Nederland, kan een kind weer instromen in het reguliere Nederlands onderwijs.’

Waarom afstandsonderwijs?

Ouders kunnen een aantal afwegingen maken op het gebied van onderwijs in het buitenland. Een belangrijke factor kan zijn: hoe lang ben je van plan om in het buitenland te blijven? Bianca licht een aantal mogelijkheden toe: wanneer ouders voor langere tijd, bijvoorbeeld 3 jaar, op een vaste locatie in het buitenland verblijven kun je kiezen voor een lokale school omdat kinderen dan echt de cultuur leren kennen en vriendjes maken op de plaatst van bestemming. En wil je dan liever Engelstalig onderwijs voor je kind? Dit is in grote steden vaak geen probleem maar op veel andere locaties is dat wel anders. Ook moet je afwegen wat de kwaliteit van dit onderwijs is en of dit bij je kind past.

 

 

Wanneer je een jaar of korter in het buitenland verblijft en je een lokale school overweegt, bedenk dan: het kost een kind ongeveer een jaar om te wisselen van onderwijssysteem en te wennen aan een nieuwe taal en cultuur. Stel je gaat dus maar een jaar (of korter) naar het buitenland, dan zou je dat in je overweging mee kunnen nemen en is Nederlands afstandsonderwijs wellicht passender. ‘Maar advies is altijd persoonlijk’, benadrukt Bianca. Daarnaast zijn er ook ouders die kiezen voor een school op bestemming maar hun kind wel Nederlands en begrijpend lezen laten volgen via de Wereldschool. ‘Ook al ben je niet van plan om snel terug te keren naar Nederland, toch hou je dan de opties open voor je kind.’

De onderwijsinspectie

De Wereldschool staat net als alle Nederlandse scholen onder toezicht van de Nederlandse onderwijsinspectie. De onderwijsinspectie voert regelmatig controles uit om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Zij bezoeken ook de Wereldschool, vertelt Bianca. Hoe ze dat doen? ‘De procedures zijn hetzelfde als bij regulier onderwijs maar bij ons kijkt de inspectie mee met online lessen in plaats van in een klas.’ De Wereldschool wacht momenteel op de uitslag van de inspectie, maar tot nu toe is altijd alles keurig op orde geweest, vertelt Bianca. De Wereldschool is aangesloten bij Stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland), die bijdraagt aan het behoud van de kwaliteit van onderwijs in het buitenland.

Sommige kinderen verblijven jaren op een vaste locatie maar er zijn ook kinderen die les hebben op een zeilboot of in een camper.

Rondje om de camper

‘Elke situatie en locatie van onze leerlingen is uniek’, vertelt Bianca. Sommige kinderen verblijven jaren op een vaste locatie maar er zijn ook kinderen die les hebben op een zeilboot of in een camper. Daarentegen lijken de uitdagingen met afstandsonderwijs voor ouders wel overal hetzelfde: ‘hoe motiveer ik mijn kind en hoe breng ik structuur aan tussen leren en spelen’. Om de schooldag te markeren, worden er door ouders creatieve oplossingen bedacht, vertelt Bianca. ‘Zoals een rondje linksom rond de camper rennen om aan te geven dat de schooldag begint en een rondje rechtsom om aan te geven dat de schooldag is afgelopen.’ Ook gebruiken ouders petjes of hoedjes om het begin van de ‘schooldag’ aan te duiden.

Aanbrengen van structuur

Bianca: ‘De Wereldschool geeft advies en helpt ouders, zeker met jonge kinderen, bij het aanbrengen van deze structuur. Een jaarplanner van 36 lesweken biedt ouders en kinderen een duidelijk overzicht en de mogelijkheid om de voortgang bij te houden. Huiswerk en schoolwerk worden bij de Wereldschool niet gescheiden; door de planning te volgen, weten leerlingen wanneer het werk klaar is.’

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.