Home > Nieuws > Interviews > Inca: ‘Hij zou gevochten hebben, maar zo kenden we hem helemaal niet’

Inca: ‘Hij zou gevochten hebben, maar zo kenden we hem helemaal niet’.

16 april 2024 Interview

Op 10-jarige leeftijd verhuist Milano van Groningen naar zijn grootouders in Almere. Daar willen zij hem inschrijven op een school naar keuze. Maar na maandenlang uitstel, blijkt dat de toekomstige school hem vanwege een onjuiste rapportage niet wil aannemen. Grootmoeder Inca Menig en haar man nemen contact op met Ouders & Onderwijs wanneer zij merken dat de school Milano onnodig richting speciaal onderwijs probeert te duwen.

“Toen Milano bij ons kwam wonen, was er op zijn oude school een rapportage over hem gemaakt. Hij zou gevochten hebben met een ander kind en daarin ‘primair’ hebben gereageerd. Met schoppen, slaan en schreeuwen. Maar zo kenden we hem helemaal niet. Het was ook coronatijd, dus dat verslag was geschreven naar aanleiding van slechts telefonisch onderzoek.

Naar aanleiding van dat verslag wilde de toekomstige school in Almere zich laten adviseren door een orthopeed. Zo konden ze kijken wat ze voor hem konden betekenen. Ik dacht: ‘wat fijn dat ze daarmee bezig zijn’.

Vervolgens hoorden we na een kennismakingsgesprek met Milano niets meer van de school. Ik heb toen 56 scholen in Almere benaderd, maar niemand wilde hem aannemen. Die eerste school bleek al contact met hen te hebben gehad. We hadden al hulp van de kinderombudsman gevraagd, een onderwijsconsulent, en zo zijn we ook terecht gekomen bij Marieke Boon, thema-adviseur passend onderwijs bij Ouders & Onderwijs.

Bedreiging

Van Marieke hebben we goed advies gekregen. Het bleek dat de school al die tijd zonder ons weten Milano op het speciaal onderwijs probeerde te krijgen. Een van de leerplichtambtenaren had gezegd dat er geen plek voor onze kleinzoon was op de school van onze keuze, maar wel op het speciaal onderwijs. Daar moesten we hem binnen twee weken hebben ingeschreven, anders zouden ze een melding van mishandeling doen bij Veilig Thuis. Op advies van Marieke en de kinderombudsman zijn we hier niet mee akkoord gegaan.

Weigering ingetrokken

Uiteindelijk hebben we voor oriëntatie een bezoek gebracht aan een school voor speciaal onderwijs. Maar tijdens de rondleiding schrokken we van wat we zagen. Een leerling stond met zijn hoofd tegen een raam aan te bonken. Een ander raakte in gevecht met een leraar. Het was ongetwijfeld een mooi systeem, maar het was niet waar Milano thuishoorde.

Marieke heeft ons naar verschillende instanties doorverwezen, waaronder de geschillencommissie. Hierdoor heeft er een zitting plaatsgevonden waarin onze situatie in kaart is gebracht.

Daarna is Team Thuiszitters ingeschakeld en het gesprek met hen gaf de doorslag. Die zijn heel fel geweest over het onrecht dat die school Milano heeft aangedaan. Een leerplichtambtenaar heeft toen afgedwongen dat een andere school uit hetzelfde schoolbestuur hem wel moest aannemen. Daardoor is hij op een fijne school terechtgekomen in de klas van een jonge juf die het met hem aandurfde.

Goed geaard

Inmiddels zit Milano al twee jaar op een reguliere middelbare school. Als we niet voor hem hadden gevochten, was hij terechtgekomen in het speciaal onderwijs. Dan was het net alsof je een plantje in de verkeerde aarde zaait. Hij zou niet goed groeien.”

Als we niet voor hem hadden gevochten, was hij terechtgekomen in het speciaal onderwijs. Dan was het net alsof je een plantje in de verkeerde aarde zaait. Hij zou niet goed groeien.
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.