Home > Nieuws > Kennisbank > MBO > Ouderbetrokkenheid in het mbo: dat kan en moet beter

Ouderbetrokkenheid in het mbo: dat kan en moet beter.

7 mei 2025 Nieuws

Op de Platformdag Passend Onderwijs mbo kwamen zo'n 300 mbo-professionals samen om terug te blikken op vijf jaar verbeteragenda Passend Onderwijs mbo 2020-2025 én om vooruit te kijken. Ouders & Onderwijs was erbij en vertelde over het belang van ouderbetrokkenheid in het mbo.

Belangrijke doelen van de verbeteragenda

De verbeteragenda Passend Onderwijs mbo gaat over de volgende doelen:

  • de intake van studenten met een ondersteuningsbehoefte verbeteren
  • ouderbetrokkenheid vergroten
  • de kwaliteit van de ondersteuning door onderwijsteams versterken
  • samenwerking tussen mbo-instellingen, gemeenten en het sociaal domein verbeteren
  • betere begeleiding tijdens stages en de eerste stappen richting de arbeidsmarkt

Ouderbetrokkenheid begint al bij de studiekeuze

De rol van ouders met een kind op het mbo verdient meer aandacht. Voor mbo-studenten en hun ouders begint de begeleiding niet pas bij de start van de opleiding, maar al bij tijdens het kiezen hiervan. Toch blijkt uit onderzoek dat nog steeds één op de drie studenten informatie over extra ondersteuning mist, en dat slechts de helft weet bij wie ze terecht kunnen met vragen.

Het is vreemd dat mbo-studenten alles alleen moeten regelen.

Ouderbetrokkenheid ook op het mbo belangrijk

“Ouders moeten vanaf het eerste moment betrokken worden – bij de intake, maar ook via informeel contact. Zeker als er extra ondersteuning nodig is, is dat belangrijk,” vertelt Patrick Woudstra, thema adviseur mbo bij Ouders & Onderwijs. “Het is vreemd dat ouderbetrokkenheid op de havo vanzelfsprekend is, terwijl van mbo-studenten van dezelfde leeftijd wordt verwacht dat ze alles alleen regelen.”

Ook het publiek tijdens de Platformdag was het hiermee eens. Tijdens een interactieve ronde kwam het belang van ouderbetrokkenheid vaak naar voren. “Er kwamen voorbeelden uit de zaal van scholen die ouders wel betrekken, bij zowel de intake als de schoolloopbaan. De positieve effecten hiervan werden uitgebreid besproken,” laat Patrick weten.

Te veel studenten missen informatie over ondersteuning, dat kan en moet beter.

Afspraken op papier

Mbo-scholen zijn verplicht om afspraken over ondersteuning schriftelijk vast te leggen, maar een deel van het publiek van de Platformdag gaf toe dit niet altijd te doen. Ook werd benadrukt dat het mbo vaak externe professionals inschakelt, zoals ambulant begeleiders en maatschappelijk werkers, terwijl ouders hierbij vaak worden vergeten.

“Ik vind het zorgelijk dat nog steeds één op de drie studenten aangeeft informatie over extra ondersteuning te hebben gemist. Ook weet slechts de helft van de studenten met een ondersteuningsbehoefte bij wie zij terecht kunnen met vragen over de ondersteuning. Dat kan en moet beter,” aldus Patrick.

Hij voegt nog toe: “aan de goede wil van de aanwezigen van de Platformdag zal het niet liggen. Wel is het belangrijk dat de sector in zijn geheel hiervan doordrongen raakt. Ik hoop dat de positieve sfeer tijdens de Platformdag zich als een olievlek zal verspreiden.”

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.