Home > Nieuws > Nieuws > Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen

Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen.

26 juni 2020 Nieuws eindtoets onderwijs school schooladvies studiekeuze
Bijstelling schooladvies

Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.

Geen eindtoets dit jaar

Normaal melden basisscholen leerlingen op een middelbare school aan op basis van hun schooladvies. Bijstelling van dit advies kan op basis van de resultaten van de eindtoets. Door de coronacrisis gaat de eindtoets echter niet door. Daarmee is het initiële advies van de basisschool definitief. Een eventuele bijstelling lijkt lastig.

Brief van de minister

In een brief vraagt minister Slob het het primair – en voortgezet onderwijs om ‘extra inzet’. Hij pleit voor een startgesprek tussen de middelbare school, leerlingen en ouders. Verder roept hij middelbare scholen op om leerlingen ‘ruimhartig toe te laten en kansrijk te plaatsen’ en om ‘na te denken over het aanbieden van (meer) brede en verlengde brugklassen’. Zo zouden leerlingen meer mogelijkheden moeten krijgen om van klas te wisselen.

Formulier verwachte bijstelling schooladvies

Ouders & Onderwijs ontwikkelde samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier, dat aan het overgangsdossier kan worden toegevoegd. Scholen en/of ouders kunnen hierop aangeven of zij denken dat de uitslag van de eindtoets zou hebben gezorgd voor een heroverweging of bijstelling van het schooladvies. Ook kan de school in het formulier een plaatsingsadvies voor het soort brugklas meegeven.

Brief Ouders & Onderwijs

Eerder stuurde Ouders & Onderwijs samen met andere ouderorganisaties al een brief aan minister Slob, waarin wordt geadviseerd basisscholen te verplichten het schooladvies te heroverwegen. Met het formulier kunnen scholen en/of ouders nu wel een de verwachte bijstelling van het schooladvies doorgeven.

Vragen

Heeft u een vraag over het schooladvies en de eventuele bijstelling daarvan? Voor antwoorden kunt u contact opnemen met ons adviespunt via e-mail: vraag@oudersonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.