Home > Nieuws > Nieuws > Leerplicht tijdens schoolsluiting?

Leerplicht tijdens schoolsluiting?.

20 april 2020 Nieuws

Sinds het kabinet besloot om de scholen tot en met de meivakantie te sluiten, wordt er een groot beroep op ouders gedaan. Soms lukt het niet om aan alle vragen van school te voldoen. Hoe zit het dan met de leerplicht en wanneer is er sprake van verzuim?

Verzuim

De situatie voor verzuim is nu anders dan normaal. Er is geen verplichting voor scholen om een verzuimmelding te doen wanneer een leerling bijvoorbeeld niet deelneemt aan digitale klassen en opdrachten. Omdat het wel de bedoeling is dat het onderwijs op enige manier doorgaat is het aan de school om daar op toe te zien en actie te ondernemen. Die neemt contact op met ouder en/of leerling om te achterhalen waarom het niet lukt om deel te nemen aan het programma. Geef als ouder aan wat er moeilijk gaat en ga met elkaar in gesprek. Soms is het werk gewoon te veel, sluiten de online lestijden niet aan bij het programma van andere gezinsleden, is de instructie toch niet duidelijk of is het om een andere reden niet haalbaar. Voor veel zaken is een oplossing mogelijk in samenwerking met de school en is er dus ook geen sprake van verzuim wanneer niet aan alles wordt voldaan.

Melding

In sommige gevallen kiest een school ervoor om na overleg met een leerplichtambtenaar een melding ‘overig verzuim’ te doen. Zij hebben dan ernstige zorgen over een leerling en krijgen geen contact met de ouders of de leerling zelf. De leerplichtambtenaar en de school bepalen dan welke maatregelen genomen worden om het volgen van onderwijs te stimuleren. Let op, het gaat hierbij om stimuleren, omdat handhaving van de leerplichtwet nu de scholen gesloten zijn niet aan de orde is. Met deze melding worden de leerplichtambtenaren ingezet om te helpen bij het opzoeken en ondersteunen van leerlingen die buiten het bereik van de school zijn gekomen. Zo kan het dus gebeuren dat een leerplichtambtenaar poolshoogte komt nemen. Weet dan als ouder dat het niet gaat om handhaving waarbij er mogelijk een proces verbaal opgemaakt kan worden. Medewerking is niet verplicht. De leerplichtambtenaar werkt vanuit de gemeente, deze kunnen ook zelf initiatief nemen tot oplossingen op maat zoals opvang, onderwijs of begeleiding buitenshuis. U kunt als ouder ook zelf contact opnemen met de school of uw gemeente om te bespreken welke mogelijkheden er zijn. Het is hierbij belangrijk dat er afgestemd wordt hoe school contact kan houden met ouder en leerling.

Contact

Heeft u een vraag over de leerplicht? U kunt contact opnemen met ons adviespunt via e-mail: vraag@oudersonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.