Home > Nieuws > Nieuws > Manifest: ‘Elk kind een bevoegde leraar in 2030’

Manifest: ‘Elk kind een bevoegde leraar in 2030’.

8 december 2022 Nieuws

Duizenden leerlingen hebben door het lerarentekort op dit moment geen bevoegde leraar voor de klas. Het onderwijs lijdt hieronder. Ouders & Onderwijs heeft samen met Defence for Children en de Algemene Onderwijsbond (AOb) een manifest opgesteld. Zodat in 2030 in iedere klas een bevoegde leraar voor de klas staat. Teken jij ook? 

Het manifest: ieder kind een bevoegde leraar 

In 2030 heeft ieder kind een bevoegde leraar voor de klas. Dat is waartoe Ouders & Onderwijs, de AOb, Defence for Children en andere organisaties de regering oproept. Daarmee erkent de regering dat ieder kind recht heeft op goed onderwijs. Dit eisen we van de regering: 

  • Committeer je aan het jaar 2030 als deadline dat elk kind een bevoegde leraar heeft
  • Maak inzichtelijk hoe groot het probleem nu is. Hoeveel kinderen hebben geen bevoegde leraar?
  • Definieer vervolgens ijkpunten. Hoeveel minder moet het tekort in 2025? En zorg dat het tekort in 2030 naar nihil gaat.
  • Neem doeltreffende maatregelen en maak duidelijk hoe deze bijdragen aan het verkleinen van het lerarentekort.
  • Rapporteer elk jaar met harde cijfers hoe het met deze doelstelling is, en hoe maatregelen bijdragen aan het behalen van het eindresultaat.

Lerarentekort 

De kwaliteit van het onderwijs staat al jaren onder druk. Het tekort aan leraren is daarbij een groot probleem. Scholen lijken het lerarentekort onder controle te hebben door onbevoegde leraren in te zetten. Denk daarbij aan nog niet afgestudeerde leraren, een onderwijsassistent of een leraar die voor een ander vak is opgeleid. Het onderwijs lijdt hieronder. Een kwart van de 15-jarige scholieren kan onvoldoende lezen om mee te kunnen draaien in de maatschappij. 

Directeur Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming zegt: “Alle seinen staan op rood voor het onderwijs in Nederland. Als er nu niets gebeurt, loopt het lerarentekort de komende jaren alleen maar verder op.” .

Dit kan zo niet langer 

“In de regio Den Haag zijn enkele scholen noodgedwongen al overgestapt op een vierdaagse schoolweek”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. “En ik hoor van collega’s dat plofklassen met meer dan 35 leerlingen eerder de norm dan de uitzondering worden. Dit gaat ernstig ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. En dus van de kinderen.” 

“De Nederlandse regering heeft zich met het tekenen van het VN-Kinderrechtenverdrag gecommitteerd aan de rechten van het kind”, zegt bestuurder Mirjam Blaak van Defence for Children. “Daarmee erkent de regering dat elk kind recht heeft op onderwijs en op de zo volledig mogelijke ontplooiing van zijn persoonlijkheid, talenten en geestelijke en lichamelijke vermogens. Wij vinden het hoog tijd dat de regering zich houdt aan deze kinderrechten en toezegt dat in 2030 elk kind een bevoegde leraar heeft.” 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.