Home > Nieuws > Kennisbank > Mobieltjesverbod

Mobieltjesverbod.

28 december 2023 Nieuws

Vanaf 1 januari 2024 mogen middelbare scholieren geen mobiele telefoons meer gebruiken in de klas. Ook tablets en smartwatches zijn niet meer welkom tijdens de les. Vanaf schooljaar 2024-2025 mogen kinderen op de basisschool dit ook niet meer.

Landelijk verbod

Het mobieltjesverbod geldt voor alle scholen in Nederland, met uitzondering van kinderen met speciale behoeften. Scholen moeten wel zelf bepalen of dit verbod ook in de rest van het gebouw school geldt, en hoe ze ervoor zorgen dat leerlingen zich aan de nieuwe regels houden.

Nieuwe afspraken met leraren, leerlingen en ouders, moeten ervoor zorgen dat iedereen weet wat wel en niet mag. Zijn de regels op school rondom het smartphone-, smartwatch- en tabletverbod niet duidelijk, vraag dan ernaar bij de directie van de school.

 

Slecht voor leerprestaties

Deskundigen zien dat leerlingen zich beter kunnen concentreren op de lesstof zonder een mobiel apparaat in de klas. Onderzoek laat zien dat apps op deze apparaten, zoals social media en berichtenapps, scholieren afleiden en ze het contact tussen leerlingen in de weg zit. Vooral kinderen die gemiddeld al lager presteren hebben last van de negatieve gevolgen van mobieltjes en andere vermakelijke apparaten in de klas.

Sociaal contact

Smartphones in de klas zorgen volgens onderzoekers ook voor een slechtere sfeer tussen leerlingen. Zo zou er meer concurrentie zijn onderling en hebben scholieren minder direct contact met elkaar, wat niet goed is voor hun sociale ontwikkeling. Belangrijke vaardigheden als voor zichzelf opkomen, zich verplaatsen in een ander en de wil om het met elkaar eens te worden, lijden daaronder. Een smartphoneverbod zorgt volgens een onderzoek ook voor een daling in pestgedrag.

Uitzonderingen

Ouders & Onderwijs directeur Lobke Vlaming schoof eerder dit jaar namens ouders aan bij een zogenoemd rondetafelgesprek over mobieltjes in de klas in de Tweede Kamer. Zij is voor een verplicht schoolbeleid met een ‘nee, tenzij-aanpak’: Geen gebruik van mobieltjes, tenzij er belangrijke redenen zijn om dat wel te doen. Daar was de politiek het mee eens. Krijgt je kind dus speciaal onderwijs, of heeft hij of zij speciale (gezondheids-) behoeften, waardoor het wel een mobiele telefoon in de klas nodig heeft, dan heeft hij of zij daar recht op. Bespreek dit dan met de directeur van de school.

Een andere uitzondering van smartphone gebruik in de klas, is als het apparaat wordt gebruikt voor de les, zoals bijvoorbeeld een mediawijsheid-les.

Loop je tegen problemen aan met het mobieltjesverbod, neem dan contact op met ons adviespunt.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.