Nieuw: spelend leren over een aandoening.
Gemiddeld zitten er in iedere klas drie kinderen met een chronische aandoening. Daarom heeft Stichting Zorgeloos naar School een gratis spel ontwikkeld: Achteruit Vooruit. Wat dit inhoudt en hoe je eraan komt lees je in dit artikel.
Achteruit Vooruit
Een onzichtbaar chronische aandoening, bijvoorbeeld migraine of chronische vermoeidheid, zorgt soms voor onbegrip in de klas. Waarom mag jij later op school komen? Waarom hoef jij niet mee te doen met gym? Vragen die kinderen kunnen hebben wanneer een klasgenoot door een ziekte andere regels heeft. Hierover in gesprek gaan is niet altijd gemakkelijk.
Achteruit Vooruit is een spel ontwikkeld voor de bovenbouw van de basisschool. De leerlingen spelen in groepjes en ervaren hoe het is om te leven met een chronische ziekte. Plotselinge vermoeidheid, het missen van een gymles door pijn of een operatie: allemaal uitdagingen die de leerlingen tegenkomen in dit spel. De leerlingen eindigen met een gezamenlijke reflectie waar kan worden nagepraat over de ervaringen. Achteruit Vooruit geeft kinderen de ruimte om vragen te stellen en creëert meer openheid over onzichtbaar chronische aandoeningen.
Lesplan
Het spel is bedoeld om in de klas te spelen en duurt ongeveer 40 minuten. Stichting Zorgeloos naar School maakte ook een bijbehorend lesplan. Daarin is stap voor stap omschreven hoe de juf of meester het spel organiseert in de klas. Wil jij dat dit spel wordt gespeeld in de klas van jouw kind? Deel dan dit artikel met de juf of meester!
Spreekbeurtspel
Heeft jouw kind een chronische aandoening en wil die er meer over vertellen aan klasgenoten? Dan kan het spreekbeurtspel jouw kind daarbij helpen. Je kind legt op een leuke en interactieve manier aan de klas uit wat de ziekte doet met het lichaam en de mentale stress die erbij komt kijken. Het biedt de ruimte om uit te leggen waarom jouw kind soms andere regels heeft, later naar school komt of soms helemaal niet naar school komt.
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.