Home > Nieuws > Nieuws > Oproep: ‘Werkgevers mogen nu best wat flexibeler zijn’

Oproep: ‘Werkgevers mogen nu best wat flexibeler zijn’.

2 april 2020 Nieuws

Werkgevers zouden in deze tijd begripvol en flexibel mogen zijn tegenover werkende ouders. Er kan bijvoorbeeld best wat ruimhartiger omgegaan worden met verlof. Dat vinden Lobke Vlaming (directeur van Ouders & Onderwijs), Judy Hoffer (bestuurder van de FNV) en Marjet Winsemius (directeur van Voor Werkende Ouders).

Dat staat in een ingezonden brief van het drietal in de Volkskrant. Zij vinden dat de druk op werkende ouders enorm is sinds de scholen en kinderopvang voor niet-cruciale beroepen gesloten zijn. Het wordt volgens hen steeds lastiger om werk en zorg te kunnen combineren.

Ouders combineren werk met het spelen voor meester en juf

Zeker nu duidelijk is geworden dat ouders nog tot en met de meivakantie voor meester en juf moeten spelen wordt de situatie zorgwekkender. De druk op werkende ouders is normaal al groot, maar sinds de scholen en kinderopvang voor niet-cruciale beroepen gesloten zijn, werken ouders massaal thuis met hun kinderen. De kinderopvang, maar ook het basisonderwijs, stelde veel ouders in staat om werk en zorg te kunnen combineren. Nu deze noodzakelijke voorzieningen zijn weggevallen, zitten veel ouders met de handen in het haar. Sommige ouders moeten tijdens een conference call een ruzie sussen of helpen met een rekensom die hun kind niet snapt. De taken zo verdelen dat je met je partner de helft van de dag werkt en de andere helft thuisonderwijs geeft om vervolgens ‘s avonds allebei nog de verloren uren voor je werkgever goed te maken. Ouders zijn werknemer, ouder, leerkracht, cipier en opvoeder in één. Al die taken vervullen ze op gemiddeld 150 vierkante meter en in de tijd dat ze normaal werken. Een baan combineren met thuisonderwijs is voor velen een onmogelijke opgave. Voor drie weken was dit nog te overzien, maar nu deze situatie langer aanhoudt wordt de druk op werkende ouders te groot.

‘In veel gezinnen wordt het er nu al niet gezelliger op,’ merkt Lobke Vlaming op in de Volkskrant. ‘De scheiding van werk, opvoeding en school is er niet voor niets. Het is geen ideale combinatie als dat thuis allemaal samenkomt. Het gevolg, zo horen we van ouders: je kunt eigenlijk niets goed meer doen. Het voelt alsof je aan alle kanten tekortschiet.’

Er zijn gelukkig werkgevers – met name bij de grotere bedrijven en overheidsorganisaties – die begrip hebben voor de moeilijke situatie waarin ouders zich nu bevinden. Er zijn prachtige voorbeelden van werkgevers die aangeven dat gezondheid en gezin voorop staan in deze moeilijke tijden. Helaas geldt dat niet voor alle werkgevers. De signalen die Ouders & Onderwijs via het adviespunt ontvangt zijn divers.

Werkdruk drukt op de schouders van ouders

Van werknemers die niet thuis kunnen werken, maar wel kinderen thuis hebben, wordt verwacht dat ze gewoon verschijnen. Hoe ze dat oplossen is aan hen. En in enkele gevallen wordt er zelfs gedreigd met ontslag als dit niet lukt, waardoor ouders – tegen de RIVM-richtlijnen in – tóch de kinderen naar opa en oma brengen. Maar ook uitputting ligt op de loer. Veel thuiswerkers in de niet-cruciale beroepen maken immers vaak extra lange werkdagen om hun ‘minder productieve zorg/onderwijsuren’ te compenseren. Hierdoor zijn ze dagelijks zo’n tien tot twaalf uur aan het werk of werken ze het weekend door. Ook ons verlofstelsel is niet toegerust op deze uitzonderlijke situatie. Calamiteitenverlof is alleen voor acute situaties en hooguit voor enkele dagen. Zorgverlof is alleen voor het zorgen voor een ziek familielid. Bovendien is het onder de dreiging van een nieuwe economische crisis niet makkelijk voor ouders om aan te geven bij hun werkgever dat ze nu niet optimaal hun werk kunnen doen.

‘Veel ouders ervaren het als pittig, het bijna voortdurend thuis zijn en het onderwijzen van de kinderen’, zegt Marjet Winsemius, directeur van de stichting Voor Werkende Ouders. ‘We horen ook dat werkgevers niet altijd even goed meedenken, die zeggen bijvoorbeeld: je werk moet gewoon worden gedaan, dus regel het. Willen we dit nog langer volhouden met z’n allen, dan heb je als ouders speling nodig om onderwijs te kunnen geven, je werk te kunnen doen en het thuis ook nog een beetje gezellig te houden.’

Het zet ouders in een onmogelijke spagaat tussen werk en het gezin. Voor een korte periode in deze bizarre tijd is het vol te houden, maar nu de scholen en kinderopvang langer dicht blijven, moeten ouders beter worden ondersteund dan tot nu toe het geval is geweest.

De oproep

Daarom roepen wij werkgevers op om flexibel en begripvol te zijn richting werkende ouders. We roepen scholen op om hierin mee te denken met ouders. En we roepen de overheid en werkgevers op om ruimhartig te zijn met verlof. Merk deze bijzondere periode aan als calamiteit en zorg ervoor dat ouders ruim gebruik kunnen maken van 100 procent betaald verlof. Werkgevers zouden er compensatie voor moeten kunnen krijgen vanuit de overheid. We moeten hier samen sterker uit komen. Laten we ervoor zorgen dat ouders en kinderen niet overspannen of zonder baan uit deze crisis komen.

Jordy Hoffers namens FNV, Martjes Winsemius namens Voor Werkende Ouders en Lobke Vlaming namens Ouders & Onderwijs.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.