Ouderadviesraad op werkbezoek bij scholen Rotterdam-Zuid.
In plaats van een gebruikelijk overleg brachten leden van de Ouderadviesraad van Ouders & Onderwijs onlangs een bezoek aan twee basisscholen in Rotterdam-Zuid. Vanuit de politiek sloten zowel de SGP als de BBB hierbij aan.
Onderwijsachterstanden op Zuid
In 2011 is het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) gestart om de leefbaarheid op Rotterdam-Zuid te verbeteren. Ook het onderwijs kreeg extra hulp omdat de leerprestaties van kinderen in Rotterdam-Zuid opvallend minder goed waren dan in de rest van Rotterdam. Een van de initiatieven was het aanbieden van 10 extra lesuren per week voor kinderen. Meer en beter onderwijs helpt om de onderwijsprestaties te verbeteren en de toekomstperspectieven van de jeugd te vergroten.
Fijn om in de praktijk te laten zien waar ouders en scholen in Rotterdam-Zuid tegen aanlopen.
De Globe en De Sonnevanck
Martine Remijn, directeur van openbare basisschool De Globe en van speciaal basisonderwijsschool De Sonnevanck, vertelde over beide scholen. Bijzonder is dat hier al goede stappen zijn gezet richting inclusief onderwijs doordat regulier onderwijs en speciaal basisonderwijs bij elkaar onder één dak zitten. De groepen zijn wel gescheiden, maar komen elkaar veel tegen in pauzes en bij andere schoolse activiteiten.
Ook teamleden vertelden over waar zij in het contact met leerlingen en ouders tegen aanlopen. De problemen van gezinnen uit de wijk staan niet op zichzelf en komen mee de school in. De school heeft daarmee ook een belangrijke signaalfunctie. Daarom is het opbouwen van een goede relatie met ouders van groot belang. Het team en de schoolmaatschappelijk werkers van de school helpen ouders waar zij kunnen. Dat vertelde ook een aanwezige ouder. Bij het vinden van woonruimte heeft ze hulp van school gekregen. Ilse Loewenthal, lid van de Ouderadviesraad en actief bij Ouders010 zegt: ‘Fijn om in de praktijk te laten zien waar ouders en scholen in Rotterdam-Zuid tegen aanlopen.’
Zo'n scholenbezoek geeft mij veel energie en inspiratie.
Petrus Datheenschool in Rotterdam-IJsselmonde
De Ouderadviesraad ging ook op bezoek bij de Petrus Datheenschool, een school voor reformatorisch onderwijs in Rotterdam. Zowel ouders uit de wijk als uit de regio kiezen bewust voor deze school. De school vindt communicatie met ouders van groot belang. Alleen dan kun je ouders en school goed samenwerken. De school is niet groot, maar staat voor kwalitatief goed onderwijs waarin welbevinden en betrokkenheid van alle leerlingen hoog in het vaandel staan.
Dat bleek ook wel tijdens de rondleiding door de school. In de kleuterklassen was te zien hoe een deel van de groep speelt en een ander deel ‘werkjes maakt‘. Zo leren de kinderen al vroeg een zelfstandige werkhouding aan. In groep 7/8 waren leerlingen actief bezig met ‘Kanjertraining’ om zo te werken aan sociaal-emotionele vaardigheden. Met veel dank aan directeur Henk Schipper en zijn team voor de warme ontvangst. Gerdien Lassche, lid van de Ouderadviesraad en manager van de Reformatorische Oudervereniging zegt: ‘Zo’n scholenbezoek geeft mij veel energie en inspiratie!’
Award voor meest oudervriendelijke school van Nederland
Beide scholen hebben laten zien hoe belangrijk het is om een vertrouwensband met ouders op te bouwen voordat je goed kunt samenwerken. Daarmee zijn het mooie voorbeelden van het betrekken van ouders. Vind je de school van jouw kind ook zo’n goed voorbeeld en superoudervriendelijk? Zet dan de school van jouw kind in het zonnetje en nomineer deze voor de award voor meest oudervriendelijke school van Nederland.
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.