Home > Nieuws > Kennisbank > Middelbare school > Praktijkonderwijs nog geen gelijkwaardige schoolsoort

Praktijkonderwijs nog geen gelijkwaardige schoolsoort.

10 september 2024 Nieuws

Op woensdag 11 september debatteert de Tweede Kamer over het praktijkonderwijs (pro). Voorafgaand aan dit debat stuurde Ouders & Onderwijs een brief waarin we de signalen delen die we van ouders ontvangen over het praktijkonderwijs. In de brief doen we suggesties om van het praktijkonderwijs een gelijkwaardige schoolsoort te maken.

Het praktijkonderwijs biedt veel leerlingen de kans om in een kleinschalige omgeving praktijkervaring op te doen en te leren, maar ondanks dat het officieel een reguliere schoolsoort is in het voortgezet onderwijs, ervaren ouders dat er nog veel verbeterd moet worden. In de praktijk blijkt dat het praktijkonderwijs niet op dezelfde wijze wordt behandeld als het vmbo, havo of vwo. Wij hopen dat de Tweede Kamer de zorgen van ouders en onze aanbevelingen meeneemt in het debat, zodat het praktijkonderwijs echt een volwaardige optie wordt voor alle leerlingen. 

Praktijkonderwijs als zelfstandig advies in de doorstroomtoets

Momenteel is het niet mogelijk om uit de doorstroomtoets een enkelvoudig advies ‘praktijkonderwijs’ te krijgen. Leerlingen die laag scoren, krijgen vaak een gecombineerd advies van pro en vmbo-basis, wat tot verwarring kan leiden bij ouders en leerlingen. Dit jaar ontvingen we meerdere signalen van ouders die dachten dat dit advies zou leiden tot een bijstelling naar een hoger schoolniveau, wat in de praktijk niet mogelijk is. Het is belangrijk dat er een enkelvoudige uitslag ‘praktijkonderwijs’ komt.  

Recht op doorstroomtoets voor leerlingen met een pro-advies

Hoewel alle leerlingen in groep 8 in principe een doorstroomtoets moeten maken, zien we dat leerlingen met een pro-advies vaak uitgesloten worden. Dit gebeurt onterecht, want deze leerlingen hebben, net als hun leeftijdsgenoten met een vmbo-, havo- of vwo-advies, recht op een onafhankelijke check van het schooladvies. Daarom moeten in beginsel ook leerlingen met een pro-advies de doorstroomtoets kunnen maken. 

Tussentijdse doorstroom in het praktijkonderwijs

Bij andere schoolsoorten is het mogelijk om tussentijds op of af te stromen, maar ouders van leerlingen in het praktijkonderwijs ervaren dat deze mogelijkheid vaak wordt tegengehouden. Praktijkscholen staan een overstap naar het vmbo soms niet toe, en vmbo-scholen willen vaak geen leerlingen van het praktijkonderwijs aannemen. Dit zorgt voor frustratie bij ouders. Ouders & Onderwijs roept op om duidelijk beleid te maken rondom het op- en afstromen bij het praktijkonderwijs. 

Toelaatbaarheidsverklaring en rechtstreekse financiering

Om naar het praktijkonderwijs te mogen, is een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) nodig. Dit is om verschillende redenen vaak een punt van discussie tussen school en ouders. Hierdoor komen sommige leerlingen tussen wal en schip terecht. We hopen dat het kabinet bereid is om te onderzoeken of de verplichte tlv voor praktijkonderwijs volledig kan worden afgeschaft, zodat leerlingen makkelijker op het praktijkonderwijs kunnen starten. 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.