Prinsjesdag 2020.
Geen koetsen maar auto’s die in plaats van naar de Ridderzaal naar de Grote Kerk reden. Het was een Prinsjesdag waarop alles anders was dan anders. Wel las de Koning zoals elk jaar de troonrede voor. Wat zei hij over onderwijs?
De Koning sprak in de troonrede als eerste zijn dank en waardering uit naar iedereen in de zorg die al het mogelijke deed om de coronacrisis het hoofd te bieden. Hij bracht aan de orde hoe corona school en werk raakt en noemde het voor leerlingen ‘enorm ingrijpend’ om geen eindexamen te kunnen doen. Naast de veerkracht van leraren sprak hij ook expliciet over de veerkracht van ouders die plotseling werk en het geven van onderwijs thuis combineerden.
Achterstanden
In de onderwijsbegroting is, zoals eerder bekend werd, extra geld beschikbaar voor de aanpak van het lerarentekort en om achterstanden weg te werken. “Het onderwijs heeft extra geld gekregen om in de grote steden volgende stappen te kunnen zetten in de aanpak van het lerarentekort. Na een uitzonderlijk voorjaar met lege klassen is ook 500 miljoen euro beschikbaar om onderwijsachterstanden weg te werken. Daarmee kunnen bijvoorbeeld extra bijlessen worden gegeven.” Delen van dit geld worden nu al ingezet.
Kritiek
Al enkele jaren roept Ouders & Onderwijs samen met lerarenbonden op tot structurele investeringen om het lerarentekort het hoofd te bieden. In deze miljoenennota heeft het kabinet deze oplossing nog niet geboden.
Debat
De minister van Financiën heeft inmiddels het koffertje met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aangeboden. De komende dagen debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de begroting.
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.