Home > Nieuws > Nieuws > Sociale media? Ouders zien vaak weinig voordelen

Sociale media? Ouders zien vaak weinig voordelen.

7 november 2024 Nieuws

Als ouder kun je voor lastige dilemma’s komen te staan rondom sociale media. Van 8 tot en met 15 november is het de Week van de Mediawijsheid en wordt er extra aandacht besteed aan de voor- en nadelen van sociale media. Mag jouw kind op sociale media? Op welke apps? Vanaf welke leeftijd?

Het Landelijk Ouderpanel vroeg hoe ouders denken over sociale media en de keuzes die zij daarin maken. Deelnemers geven aan dat sociale media eigenlijk weinig voordelen heeft.

Contact met anderen belangrijkste voordeel

Ouders noemen contact met leeftijdsgenoten, familie en vrienden als belangrijkste voordeel van sociale media. De populairste app hiervoor is WhatsApp (32,2%). Een kleiner deel van de ondervraagde ouders, namelijk 14%, zegt geen voordelen van sociale media te zien. Nadelen die ouders noemen, zijn: desinformatie, pesten of snel afgeleid zijn.

“Verslaving, vervelende dingen tegenkomen waar ze nog niet aan toe zijn, veel prikkels, pesten”.

Tussen de 10 en 12 jaar is acceptabel voor sociale media

Ongeveer de helft van de ouders geeft aan dat hun kind tussen de 10 en 12 jaar op sociale media mag (49,3%). Ouders zien hun kind liever later dan eerder op sociale media. Van de respondenten zegt 22,6% dat hun kind tussen de 13 en 15 jaar op sociale media mag, terwijl 12,1% van de ouders nog niet weet wanneer hun kind dit mag.

grafiek met gegevens wanneer ouders vinden dat hun kind op sociale media mag. Tussen de 0 en 3 jaar is 0,3%, tussen de 4 en 6 jaar is 0,7%, tussen de 7 en 9 jaar is 10,9%, tussen de 10 en 12 jaar is 49,3%, tussen de 13 en 15 jaar is 22,6%, tussen de 16 en 19 jaar is 4,1% en weet ik (nog) niet is 12,1%

 

Laat je ze online los?

Veel ouders zijn van mening dat je je kind online niet compleet los kunt laten. Zo geeft 21,7% aan dat ze controleren welke apps hun kind downloadt. Ook wordt er regelmatig meegelezen met de berichten die het kind ontvangt (15,2%). Daarnaast zijn er ouders die aangeven dat ze bewust geen toezicht houden. Zij zijn van mening dat hun kind recht heeft op privacy. Deelnemers benadrukken dat het belangrijk is om te blijven praten over alles dat op sociale media gebeurt.

“Ik begon met wat meer meekijken maar inmiddels veel meer losgelaten. Wel bespreken we het onderwerp aan tafel regelmatig.”.

Over het onderzoek

Aan deze flitspeiling deden 614 ouders met een kind in de leeftijd van 0 tot en met 23 jaar mee. Wil je ook meepraten over belangrijke schoolthema’s? Meld je dan aan voor het Landelijk Ouderpanel.

 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.