Tweede Kamer over ouderbijdrage.
Ouders & Onderwijs riep met een brede onderwijscoalitie op tot het afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs. Op woensdag 7 juni sprak de Tweede Kamer met minister Wiersma (onderwijs) over kansengelijkheid in het basis- en voortgezet onderwijs. Het debat ging over de ouderbijdrage, digitale leermiddelen en aanvullend onderwijs. De belangrijkste punten op een rij:
Uitsluiting schoolreisjes aan banden gelegd
Sinds 2021 mogen scholen kinderen niet meer uitsluiten voor extra activiteiten als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Een belangrijke stap voor ouders en kinderen, vooral die met een kleine portemonnee. Tegelijkertijd zien we dat de vrijwillige ouderbijdrage leidt tot grotere verschillen tussen scholen. Op scholen met veel kinderen van ouders die het financieel zwaar hebben, zijn steeds minder activiteiten mogelijk.
Afschaffen ouderbijdrage
Daarom riepen we op om de ouderbijdrage vanuit de overheid te vergoeden. Een aantal partijen reageerden positief op dit verzoek. Onder meer Peter Kwint (SP) en Stephan van Baarle (DENK) vroegen de minister om een reactie op het verzoek om de ouderbijdrage af te schaffen. Minister Wiersma vindt het lastig om de effecten van het afschaffen van de ouderbijdrage in te schatten. Een onderzoeksrapport geeft deze zomer meer duidelijkheid. Voor de begrotingsbehandeling in het najaar zegt Minister Wiersma met reactie te komen op het afschaffen van de ouderbijdrage.
Verbetering nodig in communicatie scholen over ouderbijdrage
Kamerleden en de minister uitten hun ongenoegen over scholen die verwarring creëren over de vrijwilligheid van de ouderbijdrage. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt namelijk dat 75% van de scholen niet voldoet aan de wetgeving over de communicatie rond de vrijwillige ouderbijdrage. Volgens de minister zit de Inspectie daar bovenop. Van Baarle (DENK) vroeg de minister bij te gaan houden of scholen de communicatie aanpassen.
Geen vergoeding voor digitale leermiddelen
Op het voortgezet onderwijs zijn ouders veel geld kwijt aan digitale leermiddelen zoals laptops. In onze brief riepen we op deze te vergoeden vanuit de overheid. Deze zouden, net zoals gewone schoolboeken, vergoed moeten worden als ze nodig zijn voor het onderwijs. In reactie op een vraag van Mohammed Mohandis (PvdA) hierover, gaf minister Wiersma aan dat hij niet het voornemen heeft om dit te doen omdat dit de overheid 100 miljoen euro zou kosten.
Beperkingen aanvullend onderwijs en commerciële bijles
De minister heeft de Kamer al eerder laten weten dat hij strengere regels wil invoeren voor commerciële bureaus die aanvullend onderwijs, waaronder bijles, aanbieden. Het ministerie gaat samen met de scholenkoepels een richtlijn opstellen om private aanbieders buiten de school te houden. Als dat onvoldoende effect heeft overweegt de minister hierover wetgeving te maken.
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.