Home > Nieuws > Nieuws > Tweede Kamer stemt over de onderwijsbegroting: wat betekent dit?

Tweede Kamer stemt over de onderwijsbegroting: wat betekent dit?.

17 december 2024 Nieuws

Na weken van onderhandelen heeft de Tweede Kamer heeft op 12 december 2024 gestemd over de onderwijsbegroting voor 2025 en een aantal voorstellen voor wetswijzigingen. Wat verandert er nu precies? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij.

Minder bezuinigingen, maar nog steeds moeilijke keuzes

Het kabinet wilde oorspronkelijk 2 miljard euro bezuinigen op onderwijs. Na veel druk van sommige partijen is dat bedrag nu verlaagd naar 1,3 miljard. Dat betekent dat er ongeveer 750 miljoen aan geplande bezuinigingen wordt teruggedraaid. Hierdoor kunnen jongeren bijvoorbeeld wel blijven deelnemen aan projecten voor vrijwilligerswerk. En blijven kinderen les krijgen over verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen.

Maar een aantal bezuinigingen gaan wel door, zoals:

  • Initiatieven voor thuiszitters: subsidies voor deze kwetsbare groep worden geschrapt.
  • ‘Rijke schooldag’: minder budget voor extra bijles, sport en cultuur op school.
  • Brede brugklassen: subsidies voor het samenvoegen van leerlingen van verschillende niveaus verdwijnen.

Hoe wordt het gat opgevangen?

Om de 750 miljoen euro die nu blijft behouden te financieren, wordt er gesneden in andere ministeries. Zo komt er bijvoorbeeld van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 215 miljoen bij. Ook uitvoeringsorganisaties zoals DUO moeten extra bezuinigen. Wat dat concreet betekent, is nog niet duidelijk.

Niet iedereen is tevreden

Partijen zoals GroenLinks/PvdA, SP en D66 wilden de volledige 2 miljard aan het onderwijs behouden. Zij vinden namelijk dat de bezuinigingen een negatieve impact hebben op kinderen en hun ouders. Deze partijen kregen geen meerderheid achter dit voorstel.

Wat merken ouders en kinderen hiervan?

De gevolgen van deze keuzes zullen de komende jaren steeds duidelijker worden. Minder budget voor thuiszitters, bijles, sport en brede brugklassen betekent dat sommige kinderen minder kansen krijgen. Wat dit concreet voor ouders en hun kinderen betekent, merken we de komende jaren.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.