Home > Nieuws > Nieuws > Tweede Kamer stemt over praktijkonderwijs

Tweede Kamer stemt over praktijkonderwijs.

14 oktober 2024 Nieuws

Op 11 september sprak de Tweede Kamer over het praktijkonderwijs. Wij stuurden een brief met suggesties om van het praktijkonderwijs een gelijkwaardige schoolsoort te maken. Dinsdag 8 oktober werd er gestemd over verschillende moties uit het debat. Dit is wat daaruit komt.

Brief over zorgen praktijkonderwijs 

We ontvangen al langere tijd signalen van ouders over het praktijkonderwijs. In aanloop naar de debatten schreven we daarom een brief aan de Tweede Kamer. In deze brief deelden we de zorgen van ouders en deden we suggesties om van het praktijkonderwijs een gelijkwaardige schoolsoort te maken. Twee daarvan kregen brede steun in de Tweede Kamer.

1. Afschaffen tlv-aanmelding

Op dit moment moeten ouders van kinderen die naar het praktijkonderwijs gaan een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) aanvragen bij het samenwerkingsverband passend onderwijs. Het is voor ouders en hun kinderen een complex proces dat vaak lang duurt. De procedure rondom het aanvragen van een tlv leidt daarnaast tot problemen bij de aanmelding van de school. Terwijl een tlv voor havo, vwo en vmbo niet nodig is. In onze brief riepen we daarom op om deze wijze van aanmelding voor het voortgezet onderwijs af te schaffen. 

De Tweede Kamer is het met ons eens. Mevrouw Paul, de staatssecretaris voor funderend onderwijs, wil de tlv-aanmelding graag houden. Door een voorstel van GroenLinks/PvdA, D66 en de BBB moet de regering nu een onderzoek laten doen naar het afschaffen van de tlv voor het praktijkonderwijs. De Tweede Kamer kan dan later weloverwogen besluiten tot afschaffing.

2. Zelfstandig schooladvies praktijkonderwijs

Op dit moment is het niet mogelijk om een zelfstandig praktijkonderwijsadvies uit de toets te laten komen. Kinderen krijgen daarom een ‘praktijkonderwijs/vmbo bb’ toetsadvies. Dat leidt tot verwarring en problemen bij ouders en kinderen. We hebben daarom bij de Tweede Kamer gepleit voor een zelfstandig advies praktijkonderwijs uit de doorstroomtoets. De staatssecretaris gaat nu onderzoeken wat mogelijk is.

Blij met de acties

Ouders & Onderwijs is blij met deze twee stappen en we zijn blij dat de signalen van ouders serieus genomen worden. We blijven betrokken bij het vervolg en zetten ons in voor een gelijkwaardig praktijkonderwijs. Wil je weten welke suggesties we nog meer deden? Lees dan onze volledige brief hieronder.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.