Home > Nieuws > Nieuws > 6 tips voor een cadeau voor de leraar

6 tips voor een cadeau voor de leraar.

21 juni 2022 Nieuws

Het einde van het schooljaar nadert en daarmee de onvermijdelijke vraag voor iedere basisschoolouder: wat te geven aan de juf of meester? Op veel scholen is dit traditie, maar wat geef je? Koop je een cadeau, of wordt het een knutsel? Moet je überhaupt wel iets geven? En hoeveel geef je eraan uit?

Het levert ouders heel wat hoofdbrekens op. Ook bij onze directeur Lobke Vlaming, die dit jaar ook klasse-ouder is. Voor de meesters- en juffendag is het haar taak om een bedankje te regelen namens de kinderen en ouders. Daarom vroeg ze leraren zelf op Twitter wat zij leuk vinden om te krijgen. En waar ze echt niet op zitten te wachten. Met meer dan honderd reacties van leraren tot gevolg. Speciaal voor ouders die met dezelfde vraag rondlopen, hierbij zes tips die ze kreeg.  

1. Geef iets voor de klas

Veel leraren vinden het veel leuker om iets moois voor in de klas te krijgen, dan iets voor zichzelf. Bijvoorbeeld een mooi voorleesboek of een leuk spel. Een plant voor in het klaslokaal, een microscoop. De meest bijzondere suggestie? Een elektrische luizenkam.   

2. Badschuim is een ‘no-go’

Er zijn een paar cadeaus die veel genoemd worden als ‘no-go’. De ‘go-to oplossing’ van menig ouder, een flesje badschuim met een lintje eromheen, blijkt bij veel leraren niet in de smaak te vallen. Ook zeepjes, douchegel, een mok met een catchy tekst wordt veel genoemd. Die maar niet doen dus dit jaar. 

3. Liever een plant op de dag voor de vakantie 

Tja, een enorme bos bloemen is natuurlijk hartstikke leuk. Maar als je de volgende dag in de auto stapt richting de Franse camping niet erg praktisch. Veel leraren krijgen dan ook veel liever een plantje dan bloemen.

4. Vraag het gewoon aan de leraar

Cadeautjes vallen vaak in de smaak als ze een beetje passen bij de persoon. Vraag dus gewoon wat de leraar graag krijgt. Houdt een leraar erg van lezen? Geef dan een boekenbon. Is de docent verzot op ijs? Geef een ijsjesbon. Houdt hij/zij van biertjes? Geef een bierpakket. Of naast alle bier- of wijnflessen misschien eens iets gezonds als een fruitpakket.  

5. Het hoeft niet duur te zijn

Met een persoonlijk kaartje of tekening scoor je zeker ook punten. Veel leraren geven aan vooral, of zelfs liever, een blijk van waardering van ouders te ontvangen. En iets leuks dat de kinderen zelf hebben gemaakt. Tip: geef wel iets wat niet al te groot is en bewaard moet worden.  

6. Voel je niet verplicht, ook niet alle leraren zitten erop te wachten

Er zijn trouwens ook veel leraren die helemaal niet zitten te wachten op de meesters- en juffendag. ‘Ik zou het afschaffen van die dag het mooiste cadeau hebben gevonden destijds’ schrijft iemand. Ook snapt niet iedereen het nut van de cadeautjestraditie. ‘Ik begrijp echt niet waarom er cadeaus moeten zijn.’ Anderen wijzen op sociale ongelijkheid als argument om ermee te stoppen: ‘Kinderen die soms met duurste cadeaus naar school komen en kinderen die niks hebben thuis en daardoor niks kunnen geven. Ze worden gepest door de rest en zijn heel verdrietig.’ Voor dat laatste is zeker iets te zeggen en daarom kun je natuurlijk ook met alle ouders samen iets organiseren. Het voordeel daarvan is dat het niet veel hoeft te kosten. Je kunt dan denken aan persoonlijke en grappige anekdotes, allemaal keurig gebundeld bij elkaar. Of wellicht is voor die vrolijke docent een door alle kinderen samengesteld moppenboekje een leuk idee. 

Kortom, het belangrijkste is dat je met iets persoonlijks laat zien dat je het werk van de docent waardeert. Dan blijft nog de vraag wat Lobke Vlaming als klassenmoeder deed met deze tips. Wat kocht zij namens alle ouders? 

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.