Home > Nieuws > Kennisbank > Pesten en sociale veiligheid > Omgaan met roddelkanalen op social media

Omgaan met roddelkanalen op social media.

28 september 2023 Nieuws

Via sociale media-accounts verspreiden middelbare scholieren (anoniem) roddels over medeleerlingen en leraren. Deze online trend is een ernstige vorm van online pesten. Wat zijn roddelkanalen? Wat doe je als je kind betrokken is bij een roddelkanaal? En wat moet de school doen?

Ernstige vorm van online pesten

Op de social media-app TikTok verschijnen video’s waarin roddels worden verspreid over medeleerlingen en leraren. De trend is geïnspireerd op de populaire serie Gossip Girl en de roddelkanalen op YouTube. Deze online vorm van pesten heeft ingrijpende en ernstige gevolgen. Leerlingen voelen zich onveilig door de video’s en durven niet meer naar school.

Scholen roepen ouders op

Verschillende scholen stuurden een brief naar ouders waarin zij ouders vragen om aandacht te besteden aan het online gedrag van hun kind. De school adviseert ouders om in gesprek te gaan met hun kind om meer bewustwording te creëren voor de gevolgen van online roddelen en pesten.

Wat kun je als ouder doen?

  • Praat met je kind en bepaal samen welke acties je gaat ondernemen. Lees onze tips.
  • Melding maken: Via Tiktok kun je melding maken als je kind ongewenst in een video zit. TikTok geeft aan dat als scholen, leraren of scholieren roddel-accounts of -video’s melden, ze de melding zo snel mogelijk onderzoeken.
  • Ga in gesprek met school: Stel de school op de hoogte van wat er aan de hand is. Samen met de school kunnen jullie stappen ondernemen om het online pesten en roddelen aan te pakken. Lees wat de school moet doen.
  • Neem contact op met ons adviespunt. Wij bieden een luisterend oor en geven informatie en advies.

Vragen of advies over roddelkanalen en online pesten op school?

Heb je nog vragen over (online) pesten en roddelkanalen op scholen? Kijk dan eens op onze themapagina over pesten en sociale veiligheid. Wil je graag met één van onze medewerkers praten voor gerichte adviezen? Neem dan contact op met ons adviespunt via telefoon, whatsapp of email.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.