Home > Nieuws > Nieuws > Staat van de ouder 2022: Ouders willen geen driejarige brede brugklassen

Staat van de ouder 2022: Ouders willen geen driejarige brede brugklassen.

13 april 2022 Nieuws

Ouders willen geen driejarige brede brugklassen met kinderen van alle niveaus in één klas. Dat blijkt uit het onderzoek van De staat van de Ouder 2022, helemaal in het teken van de overstap tussen basis- en voortgezet onderwijs. De meeste ouders zijn voorstander van twee niveaus in één brugklas. Verder zien veel ouders graag dat leerlingen samen gym en burgerschap volgen én dat de doorstroom tussen niveaus verbetert. Alle details lees je in het splinternieuwe rapport De Staat van de Ouder dat zojuist is verschenen.

Lees meer op de themapagina Staat van Ouder.

Er is veel politieke discussie over de leeftijd waarop kinderen in Nederland worden ingedeeld op niveau. Dit gebeurt vaak al op 12- of 13-jarig leeftijd, als kinderen naar de middelbare school gaan. De meeste ouders (58%) vinden de leeftijd dat kinderen naar de middelbare school gaan prima. Een jaartje later kan ook volgens 23% van de ouders. Een overstap op 15-jarige leeftijd of later, zoals in veel andere landen gebruikelijk is, kan nog maar op steun van 5% van de ouders rekenen.

Te weinig keuze buiten de randstad

We onderzochten ook het aanbod van middelbare scholen in de regio. Bijna één op de drie ouders vindt dat er te weinig te kiezen valt. Er is dan onvoldoende aanbod in de buurt (18%). Of er is wel voldoende aanbod, maar de verschillen tussen scholen zijn te klein (12%). Opvallend is dat het probleem buiten de Randstad een stuk groter is. Daar vindt bijna de helft van de ouders dat het aanbod onvoldoende is in de buurt. In Noord-Nederland ervaart maar liefst 51% van de ouders te weinig keuze in middelbare scholen.

 

Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘De overstap van basis- naar voortgezet onderwijs is een belangrijk moment, waarop ouders tegen praktische vragen en problemen aanlopen. Uit het onderzoek valt me op dat ouders positief zijn over het idee van brede scholengemeenschappen waar kinderen van alle ‘niveaus’ elkaar tegenkomen.”

 

Schooladvies en eindtoets

In De Staat van de Ouder is ook gevraagd wat ouders vinden van het schooladvies, de eindtoets en de overstap naar het voortgezet onderwijs. Lees alle onderzoeksresultaten in De Staat van de Ouder 2022. Kijk ook op onze speciale themapagina.

Over De Staat van de Ouder

De Staat van de Ouder is een jaarlijkse publicatie van Ouders & Onderwijs over wat ouders van het Nederlandse onderwijs vinden. Iedere twee jaar doen we breed representatief onderzoek naar een actueel thema. In de Staat van de Ouder 2022 staat de overstap van bassischool naar middelbare school centraal.

Webinar

Op donderdag 21 april aanstaande organiseren we een webinar, waarin we de inhoud van de Staat van de Ouder toelichten. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen, discussie en verdere input. Het webinar is van 16:00 tot 17:00. Interesse? Meld je aan.

Ouderpanel

Als je zelf ook je mening wilt geven over de belangrijke thema’s in het onderwijs, dan kun je je aanmelden voor het Landelijk Ouderpanel. We doen regelmatig onderzoek onder ouders waar je je stem kunt laten horen.

13 april 2022 – Lobke Vlaming en Lotte Cats van Ouders & Onderwijs overhandigen onderwijsministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf het rapport ‘De Staat van de Ouder 2022’.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.