Mondkapjesadvies op vo-scholen.
Vanaf vandaag geldt in het voortgezet (speciaal)onderwijs het advies voor het dragen van een mondkapje. Na overleg met verschillende onderwijsorganisaties heeft het ministerie daartoe besloten. Wat houdt het advies precies in?
Het mondkapjesadvies betekent dat in het voortgezet (speciaal)onderwijs de aanbeveling geldt om buiten de les mondmaskers te dragen. Het gaat dan om situaties waarin de anderhalve meter tussen leerling en docent niet te waarborgen is (zoals op gangen en in aula’s). In klassikale lessituaties waarin leerlingen zitten kan het mondkapje af.
Beroepsgerichte vakken
Het dringende advies geldt ook bij beroepsgerichte vakken in het vmbo en de praktijkvakken in het praktijkonderwijs waarbij geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden, zolang dit de veiligheid van de lessen niet in gevaar brengt (bijvoorbeeld bij lassen).
Leerlingen met een beperking
Bij leerlingen met een beperking en/of zorgbehoefte, die sterk afhankelijk zijn van nabijheid en/of gelaatsuitdrukkingen, is het dragen van een mondneusmasker niet realistisch. Het is aan de schoolleiding in het voortgezet speciaal onderwijs om in overleg met de medezeggenschapsraad te bepalen voor welke leerlingen het dragen van een mondneusmasker reëel is.
Verplicht
Middelbare scholen beslissen zelf of een mondkapje verplicht is. Dit stellen ze vast in het leerlingenstatuut en arbeidsvoorwaarden, waarmee de medezeggenschapsraad moet instemmen.
Aanvullende bepalingen
In het leerlingenvervoer blijft alleen de chauffeur een (chirurgisch) mondkapje dragen, de leerlingen niet. Het advies geldt niet voor het primair onderwijs, omdat het besmettingsrisico van kinderen in de basisschoolleeftijd aanzienlijk lager is. Op het mbo en hbo kan ij sommige gevallen gekozen worden voor mondkapjes, maar dat is aan de instelling.
Vragen
Heeft u vragen over de huidige situatie? De antwoorden op veelgestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Voor persoonlijk advies kunt op werkdagen ook bellen met ons adviespunt op 088-6050101.
Hieronder volgt een overzicht (Bron: Rijksoverheid)
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.