Home > Nieuws > Nieuws > Onderwijsorganisaties stoppen gesprek over herstelplan

Onderwijsorganisaties stoppen gesprek over herstelplan.

24 april 2025 Nieuws

Onderwijsorganisaties stoppen de gesprekken met het kabinet over het plan om de kwaliteit in het onderwijs te herstellen. Ouders & Onderwijs, Voor Werkende Ouders, LAKS, de onderwijsraden en vakbonden zien door de nieuw aangekondigde bezuinigingen op het onderwijs geen mogelijkheden om nog zinvol door te praten over het 'herstelplan'.

Het herstelplan onderwijs

Het onderwijs heeft te maken met een aantal grote problemen, zoals teruglopende kwaliteit en een tekort aan leraren. Afgelopen november spraken de organisaties met de overheid over de aanpak van de grote vraagstukken in het onderwijs. We pleitten voor een gezamenlijke strategie, met structurele investeringen, realistische oplossingen voor het lerarentekort, een brede kijk op leren en ontwikkelen en een versterking van medezeggenschap. Samen met de hele sector én de overheid zou daarvoor een plan komen.

Extra bezuinigingen

Met Prinsjesdag werd al duidelijk dat het onderwijs te maken gaat krijgen met forse bezuinigingen van 1,1 miljard euro. In de pas bekend gemaakte Voorjaarsnota blijken daar nog extra bezuinigingen bovenop te komen: ruim 400 miljoen euro.

Stoppen met gesprek over herstelplan

De bezuinigingen maken het gesprek over investeren in beter onderwijs volgens alle partijen onmogelijk. Ouders & Onderwijs, Voor Werkende Ouders, LAKS, PO-raad, VO-raad, AVS, AOb, CNV en Fvov stappen daarom gezamenlijk uit de overleggen met overheid en kabinet over het herstellen van de grote problemen in het onderwijs. Daarover brachten we een gezamenlijke verklaring uit.

Wat ouders vinden

Uit de pas uitgebrachte Staat van de Ouder blijkt dat de problemen in het onderwijs ook voor ouders steeds meer zichtbaar zijn. Ze zien de kwaliteit achteruit gaan en merken vaker de gevolgen van het lerarentekort. En hoe groter de klas, hoe meer problemen ze zien bij hun kind. Daarom pleiten wij voor kleinere klassen. Lees er alles over in de Staat van de Ouder.

Gerelateerde onderwerpen

Herstelplan voor het onderwijs

Veel leerlingen liepen studievertraging op in de coronaperiode. Het kabinet trekt 8,5 miljard euro extra uit om dat op te vangen. De details van het zogenaamde Nationaal Programma Onderwijs maakten ministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) woensdag bekend tijdens een persconferentie.

Lees meer

Prinsjesdag: geen extra geld voor de aanpak van het lerarentekort

In de miljoenennota is geen extra geld opgenomen voor het ministerie van Onderwijs om het lerarentekort en de hoge werkdruk aan te pakken. Met verschillende acties vroeg Ouders & Onderwijs samen met vakbonden om extra geld om te investeren in de mensen die onze kinderen het goede onderwijs geven. In maart dit jaar stonden er nog 40.000 leraren op het Malieveld met de noodkreet voor meer geld. Maar ook recent, met de actie #Leraargezocht vragen we om aandacht voor dit probleem. Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘Steeds meer ouders maken zich zorgen over lesuitval en onderwijskwaliteit. Onze kinderen hebben recht op goed onderwijs, dus er moet meer gedaan worden.’

Lees meer

Ouders: grote klassen niet goed voor kinderen

Ouders maken zich zorgen over de onderwijskwaliteit in grote klassen, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport de Staat van de Ouder 2025.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.