Home > Nieuws > Kennisbank > Schoolkosten en ouderbijdrage > Ouders honderden euro’s kwijt aan schoolkosten

Ouders honderden euro’s kwijt aan schoolkosten.

25 oktober 2021 Nieuws
schoolkosten

Ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs zijn flinke bedragen kwijt aan school. Zo betaalt ruim een derde meer dan 500 euro aan schoolkosten. Ouders geven veel geld uit aan zaken die ze zelf moeten aanschaffen, zoals laptops, gereedschap en digitale rekenmachines. Ouders met kinderen op de basisschool zijn een stuk goedkoper uit: 60% van de ouders betaalt een bedrag onder de 50 euro.

Veel ouders hebben moeite om het bedrag te betalen of geven aan er andere zaken voor te moeten laten. 11% kan het niet betalen of heeft er moeite mee. En 24% kan het bekostigen, maar moet er iets voor laten. Ouders voelen zich ook onder druk gezet door scholen om te betalen. Een kwart van de ouders is bang dat hun kind uitgesloten wordt van activiteiten als de vrijwillige ouderbijdrage niet wordt betaald. Een nog veel groter deel heeft geen idee wat de consequenties zijn.

Wet

Dit is opvallend aangezien deze zomer een wet is ingegaan die scholen verbiedt om kinderen uit te sluiten van activiteiten. Ouders zijn hiervan niet op de hoogte: slechts 18% van de ouders geeft aan hier door school over geïnformeerd te zijn.

Communiceren

Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘Ons onderzoek laat zien dat veel ouders moeite hebben de vrijwillige ouderbijdrage en andere schoolkosten te betalen. Wij vinden dat zaken die noodzakelijk zijn voor het onderwijs door scholen betaald moeten worden. Vooral laptops en andere digitale leermiddelen zijn een veel te hoge kostenpost voor ouders. Daarnaast moeten scholen veel duidelijker communiceren naar ouders over de vrijwilligheid van de bijdrage en over de wet die uitsluiting van kinderen verbiedt.’

Overigens geven ouders aan dat ze ondanks de nieuwe wet in grote meerderheid nog steeds gewoon van plan zijn de ouderbijdrage te betalen. Ouders die aangeven niet te zullen betalen, zijn voornamelijk de ouders die het niet kunnen betalen of er erg veel moeite mee hebben.

Om alle conclusies van het onderzoek te lezen, raadpleeg de complete rapportage.

Landelijk Ouderpanel

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ouders in het Landelijk Ouderpanel. Aan het onderzoek deden 1.388 ouders mee; de resultaten zijn representatief voor alle ouders in Nederland. Wilt u ook uw mening geven over het onderwijs van uw kind? Lees meer over het ouderpanel en meld u vooral aan!

Uitzending terugkijken

Tijdens de uitzending van het consumentenprogramma Kassa van zaterdag 16 oktober werden de resultaten van ons onderzoek gepresenteerd. Kijk het fragment uit de uitzending terug.

Bekijk de Vraag & Antwoord Schoolkosten

Wat valt er onder de vrijwillige ouderbijdrage? Wie betaalt de coronatesten voor een buitenlandse reis? Moeten ouders zich verantwoorden als ze de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen? Bekijk de video over schoolkosten. Tessa van den Boogaard (communicatiemanager) en Arline Spierenburg (thema-adviseur) buigen zich over de antwoorden op vragen.

Vragen?

Voor vragen over schoolkosten en de vrijwillige ouderbijdrage kunt u onze themapagina raadplegen. Maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze medewerkers. Via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl of telefonisch: 088-6050101. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.