Home > Nieuws > Nieuws > “Onacceptabel dat praktijkleerlingen nog langer op ov-kaart moeten wachten”

“Onacceptabel dat praktijkleerlingen nog langer op ov-kaart moeten wachten”.

15 januari 2024 Nieuws

Ongeveer twaalfduizend leerlingen uit het praktijkonderwijs reizen drie à vier dagen per week naar een stageplek om een vak te leren. De reiskosten die ze daarvoor maken, moeten ze uit eigen zak betalen en dat moet gauw ophouden vindt de Sectorraad Praktijkonderwijs.

In tegenstelling tot MBO-, HBO- en WO-studenten krijgen leerlingen uit het praktijkonderwijs geen OV-kaart van de overheid. Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs en leidt jongeren op voor praktische beroepen, zoals hovenier, magazijnmedewerker of schoonmaker. Om die vakken te leren, reizen leerlingen wekelijks een aantal dagen naar een werkgever. Iets wat hun medescholieren weer niet hoeven. Hierdoor vallen deze leerlingen tussen wal en schip. En dat terwijl juist deze groep vaak een ov-vergoeding goed kan gebruiken.

Belofte maakt schuld

Na jarenlang verzoek van onder andere de Sectorraad Praktijkonderwijs, maakte voormalig minister Wiersma eerder de belofte dat de OV-kaart voor praktijkschoolleerlingen er gauw zou komen. Nu breekt minister Paul met deze belofte. Pas in 2026 lijkt dit ervan te komen. Tot die tijd komt er misschien een tijdelijke oplossing in de vorm van een ‘overbruggingsregeling’ en die gaat alleen gelden voor de leerlingen die een entree-opleiding volgen. Ook moet deze regeling weer eerst door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Dit zou betekenen dat kinderen en hun ouders de reiskosten nog twee jaar zelf moeten betalen.

Succesvol

“In de 25 jaar dat deze onderwijsvorm bestaat, is ze uiterst succesvol gebleken om kwetsbare jongeren naar de arbeidsmarkt te begeleiden”, zegt de Sectorraad Praktijkonderwijs. “Juist in die praktische beroepen waarvoor we zoveel krapte ervaren, nu en in de toekomst. Die scholieren, die het vaak thuis ook niet al te breed hebben, jaag je niet op extra kosten met buskaartjes.”

Onacceptabel

Ouders & Onderwijs steunt het standpunt van de Sectorraad Praktijkonderwijs. “Het is onacceptabel dat praktijkleerlingen hier nog langer op moeten wachten”, zegt Marieke Boon, thema-adviseur passend onderwijs. Op dinsdag 16 januari en donderdag 18 januari bespreekt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de begroting voor het onderwijs de komende jaren. Boon: “We roepen de Tweede Kamer dan ook op om dit probleem deze week in het begrotingsdebat aan de orde te stellen.”

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.