Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Procedure coronabesmettingen voortgezet onderwijs

Procedure coronabesmettingen voortgezet onderwijs.

1 oktober 2020 Nieuws
Procedure bij een coronabesmettingen op school

Er is een toenemend aantal coronabesmettingen in het voortgezet onderwijs. Verschillende scholen moesten afgelopen week de deuren sluiten omdat meerdere leraren of leerlingen besmet bleken. Het roept de vraag op wat eigenlijk de standaard procedure is als er corona uitbreekt op school.

Procedure

De procedure bij een coronabesmetting is duidelijk. Als leraren of leerlingen besmet zijn met het coronavirus adviseert de GGD scholen over eventuele extra maatregelen. Leerlingen en leraren blijven thuis als zij ziekteverschijnselen hebben. Er volgt een contactonderzoek waaruit moet blijken of ook andere leerlingen of leraren besmet kunnen zijn.

Tijdelijk dicht

Bij meerdere besmettingen kan het betekenen dat scholen soms tijdelijk helemaal dichtgaan. Of een gedeeltelijke sluiting waarbij een deel van de leerlingen niet op school komt en afstandsonderwijs krijgt. Het kan ook voorkomen dat een klas in quarantaine moet. De aanpak is per situatie verschillend en wordt bepaald door de GGD.

Testen

Om snel duidelijkheid te krijgen heeft onderwijspersoneel voorrang bij het testen op corona. Zo moet worden voorkomen dat er onnodig veel onderwijstijd verloren gaat.

Valt het mee?

Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht zegt in de Volkskrant dat het meevalt met het aantal besmettingen. Ze wijst erop dat er bijna een miljoen leerlingen naar middelbare scholen gaan. ‘Daar vinden besmettingen plaats’, zegt ze, ‘maar niet massaal.’ Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sluit daarbij aan en benadrukt dat voor kinderen in de leeftijdsgroep van 12 t/m 17 jaar de meeste besmettingen niet op school, maar thuis worden opgelopen.

Vragen

Heeft u vragen over de huidige situatie? De antwoorden op veelgestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Voor persoonlijk advies kunt op werkdagen ook bellen met ons adviespunt op 088-6050101.

Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.