Home > Nieuws > Nieuws > Procedure coronabesmettingen voortgezet onderwijs

Procedure coronabesmettingen voortgezet onderwijs.

28 oktober 2020 Nieuws
Procedure bij een coronabesmettingen op school

Het aantal coronabesmettingen in het voortgezet onderwijs stijgt nog steeds. Verschillende scholen moesten al de deuren sluiten omdat meerdere leraren of leerlingen besmet waren. Het roept de vraag op wat eigenlijk de standaard procedure is als er corona uitbreekt op school.

Procedure

De procedure bij een coronabesmetting is duidelijk. Scholen zijn verplicht één of meer bevestigde coronabesmettingen bij de GGD te melden. Het komt ook voor dat de GGD eerder een vermoeden heeft van een besmetting dan de school. In dat geval neemt de GGD contact op met de school. Als leraren of leerlingen besmet zijn met het coronavirus adviseert de GGD scholen over eventuele extra maatregelen. Leerlingen en leraren blijven thuis als zij ziekteverschijnselen hebben. Er volgt een contactonderzoek waaruit moet blijken of ook andere leerlingen of leraren besmet kunnen zijn. Scholen moeten hun personeel, leerlingen en ouders zo snel mogelijk informeren over een vastgestelde besmetting op school en over welke stappen de school onderneemt om het risico voor verdere besmettingen tegen te gaan

Tijdelijk dicht

Bij meerdere besmettingen kan het betekenen dat scholen soms tijdelijk helemaal dichtgaan. Of er volgt een gedeeltelijke sluiting waarbij een deel van de leerlingen niet op school komt en afstandsonderwijs krijgt. Het kan ook voorkomen dat een klas in quarantaine moet. De aanpak is sterk afhankelijk van de lokale situatie. Daarom kan de GGD per school voor verschillende aanpakken kiezen.

Testen

Om snel duidelijkheid te krijgen heeft onderwijspersoneel voorrang bij het testen op corona. Zo moet worden voorkomen dat er onnodig veel onderwijstijd verloren gaat.

Besmettingsrisico scholen

Maar wat zijn eigenlijk de risico’s op middelbare scholen? Er is geen reden tot paniek. Hoogleraar statistiek Casper Albers zei vorige week in de Volkskrant: “De data wijzen sterk in de richting dat het besmettingsrisico op middelbare scholen een enorm stuk lager is dan daarbuiten.” Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sluit daarbij aan en bevestigt dat er gemiddeld genomen onder leerlingen en leraren geen hogere percentages besmettingen te zien zijn.

Vragen

Op de website van de VO-raad staat een handreiking met daarin meer informatie over de stappen die een school moet nemen in het geval van een coronabesmetting. Voor vragen over de huidige situatie kunt u terecht bij Ouders & Onderwijs. De antwoorden op veel gestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Voor persoonlijk advies kunt op werkdagen ook bellen met ons adviespunt op 088-6050101 of e-mailen met vraag@oudersenonderwijs.nl

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.