Rondetafelgesprek leerlingenvervoer in de Tweede Kamer.
Dit voorjaar publiceerde Ouders & Onderwijs een rapport over het leerlingenvervoer, waaruit bleek dat er grote problemen zijn. Op 12 oktober vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over de problemen in het leerlingenvervoer. Ouders & Onderwijs vraagt, samen met de LBVSO, al maanden aandacht voor de steeds verergende problemen die er spelen.
Lange reistijd, wisselende chauffeurs en onveilige situaties
Een toenemend tekort aan chauffeurs zorgt er nu voor dat kinderen soms helemaal niet meer naar school kunnen, of uren moeten wachten op een taxi. Ook bereiken ons signalen dat vervoersbedrijven door de chaos soms niet meer precies weten waar kinderen zijn en dat zij op die momenten onbereikbaar zijn voor ouders. Scholen geven steeds vaker signalen af dat kinderen urenlang op school staan te wachten of structureel veel te laat, of niet, op school aankomen. Deze situatie brengt enorme schade toe aan toch al vaak kwetsbare kinderen, waardoor er naast structurele verbeteringen, ook noodoplossingen gezocht moeten worden.
Wat vindt Ouders & Onderwijs?
Ouders & Onderwijs maakt zich al langer druk om het leerlingenvervoer. In maart dit jaar bleek uit dit onderzoek al dat ritten vaak veel te lang duren, chauffeurs te vaak wisselen en de situatie in de bus soms zelfs onveilig is. Met als gevolg dat de toch al kwetsbare leerlingen uitgeput op school aankomen. Daarom schreef Ouders & Onderwijs een behoorlijk aantal aanbevelingen om de situatie voor leerlingen en hun ouders te verbeteren. Lees hier onze aanbevelingen aan de Tweede Kamer betreffende leerlingenvervoer.
Aandacht in de Tweede Kamer
Vanwege de aanhoudende problemen in het leerlingenvervoer werd vandaag een rondetafelgesprek georganiseerd in de Tweede Kamer. Directeur Lobke Vlaming mocht de visie en aanbevelingen van Ouders & Onderwijs toelichten aan deze rondetafel. Naast Lobke Vlaming hebben Elijah Delsink (LBVSO), Bertho Eckhardt (KNV Zorgvervoer en Taxi), Guillermo Holman (Samenwerkingsverband De Meijerij), Jan van Bommel (taxivervoer), Carolien Aalders (adviseur Leerlingenvervoer) en Marjolein Meinen (NIP) een inbreng gedaan. Onze schriftelijke inbreng, die voorafgaand aan het gesprek is ingezonden, vind je hier.
Bekijk hier de inbreng van Lobke Vlaming namens Ouders & Onderwijs:
Kritiek op het systeem
De kritiek op het leerlingenvervoer wordt soms als kwetsend ervaren door al die chauffeurs die elke dag met hart en ziel werken om deze kinderen een prettige reis naar school te geven. Die chauffeurs zijn er in grote getalen. Onze kritiek richt zich op een disfunctioneel systeem en niet op de goede mensen die er het beste van proberen te maken. Want het chauffeurstekort is geen natuurramp, maar een gevolg van de manier waarop we het leerlingenvervoer hebben ingericht.
Het hele rondetafelgesprek bekijk je hier. Daar kun je ook de vragen van de Kamerleden zien, met de reacties van de genodigden.
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.