Zelftesten voor middelbare scholieren.
Er zijn zelftesten beschikbaar voor leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs, waarmee zij zichzelf preventief kunnen testen op het coronavirus. Het testen is vrijwillig en mag dus nooit een voorwaarde zijn voor leerlingen om aan het onderwijs te kunnen deelnemen. Dit maakte het ministerie van OCW dinsdagmiddag bekend.
Leerlingen kunnen zich twee keer per week thuis testen. De preventieve inzet van de zelftest voor leerlingen komt naast de risicogerichte testen waarmee in april is gestart. De eerste scholen ontvangen op 17 mei de extra testen. De planning is om ze binnen twee weken aan alle middelbare scholen te leveren.
Gebruik
De zelftest is preventief. De test is dus nadrukkelijk niet bedoeld voor leerlingen die:
- klachten hebben;
- in quarantaine zitten omdat ze contact hebben gehad met een besmettelijke persoon;
- uit het buitenland komen (oranje of rood risicogebied);
- een melding hebben ontvangen van de coronamelder-app.
In al deze gevallen laat de leerling zich testen bij een GGD-locatie.
Continuïteit van het onderwijs
Het idee is dat preventief testen bijdraagt aan de continuïteit van onderwijs. Het opsporen van besmettingen kan al in vroeg stadium. Namelijk als er nog helemaal geen klachten zijn. Hiermee is de kans kleiner op een verplichte quarantaine, waarbij lessen uitvallen.
Meer informatie
Het ministerie ontwikkelde een infographic met een uitleg hoe zelftesten in het voortgezet onderwijs gebruikt moeten worden. Heeft u nog vragen? De antwoorden op veelgestelde vragen over corona staan in onze FAQ. Bel op werkdagen met naar ons adviespunt op 088-6050101 of stuur een e-mail naar vraag@oudersenonderwijs.nl.
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.