Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Medezeggenschap > Verkiezing en lidmaatschap > Bescherming leden van de medezeggenschap

Bescherming leden van de medezeggenschap.

MR-werk mag geen negatieve gevolgen hebben voor de leden van de medezeggenschap. Daarom krijgen zij medezeggenschap bescherming door de Wet medezeggenschap op scholen.

Wettelijke bescherming medezeggenschap

Op grond van de WMS zorgt het schoolbestuur ervoor dat MR-werk geen negatieve gevolgen heeft voor de leden van de medezeggenschap. De bescherming geldt voor alle leden van ieder medezeggenschap in het onderwijs.

Geen ontslag door MR-werk

Bovendien mag de beëindiging van de aanstelling van een personeelslid niet het gevolg zijn van MR-lidmaatschap, deelname aan MR-verkiezingen of eerder MR-lidmaatschap. Een beslissing van het schoolbestuur in deze gevallen is nietig.

Dit is vergelijkbaar met het wettelijk ontslagverbod en benadelingsverboden voor leden van de ondernemingsraad bij bedrijven en organisaties.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Verkiezingen

Alle ouders van de school kiezen welke ouders lid worden van de medezeggenschapsraad (MR). Tijdens verkiezingen mogen alle ouders stemmen.

Lees meer
Dossier

Lidmaatschap en zittingsduur

In het eigen reglement staat omschreven hoe lang iemand lid kan zijn van de MR. Iemand kan alleen lid zijn zolang er een band met de school is.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.