Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Pesten en sociale veiligheid > Genderidentiteit op school

Genderidentiteit op school.

Sommige kinderen voelen zich niet thuis in het lichaam waarin ze geboren zijn of passen niet in de vakjes ‘jongen’ of ‘meisje’. Maar wat betekenen de termen geslacht en gender precies? En hoe ga je om met transgenderkinderen of -klasgenoten?

Geslacht

Geslacht is het woord dat gebruikt wordt voor de biologische lichaamskenmerken waarmee je geboren wordt. Dit wordt ook wel sekse genoemd. Die lichaamskenmerken bepalen of je lichaam mannelijk of vrouwelijk is.

Sommige mensen hebben lichaamskenmerken die niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn. Dat heet een intersekse lichaam.

Gender en genderidentiteit

Gender en je genderidentiteit gaat over wie je bent en hoe je je voelt. Als je geslacht past bij hoe je je voelt, ben je cisgender. Je bent dan bijvoorbeeld geboren met een vrouwelijk lichaam en voelt je ook een vrouw. Het kan ook zijn dat je gender, dus hoe je je vanbinnen voelt, niet hetzelfde is als je geslacht. Dat noem je transgender.

Transgender en non-binair

Ben je transgender? Dan is je geslacht niet hetzelfde als je gender. Er bestaan zowel transmannen als transvrouwen. Daarnaast bestaan er ook mensen die non-binair zijn. Non-binaire mensen voelen zich niet helemaal mannelijk en niet helemaal vrouwelijk. Of geen van beide. Tijdens Paarse Vrijdag wordt veel aandacht besteed aan diversiteit op school.

Het verschil tussen gender en seksualiteit

Gender en seksualiteit zijn niet hetzelfde. Gender gaat over hoe jij je voelt, en op welke manier je jezelf wilt laten zien. Seksualiteit gaat over op wie je verliefd wordt en met wie je romantische relaties aan wil gaan.

Genderexpressie

Genderexpressie is de manier waarop je je laat zien aan de buitenwereld. Denk aan keuzes die je maakt in kleding, haar, gedrag, lichaamstaal, make-up, sieraden en andere uiterlijke kenmerken. Genderexpressie is hoe je jezelf presenteert naar buiten en dus hoe anderen je zien. Je genderexpressie hoeft niet overeen te komen met je genderidentiteit of gender. Dat is hoe jij je van binnen voelt.

Praten over gender met je kind

Gender gaat ook over sociale of culturele verwachtingen. Bepaalde eigenschappen, kleuren of hobby’s zien we als ‘jongensdingen’ of ‘meidendingen’. In de speelgoedwinkel kom je haast niet om de verdeling tussen blauw voor jongens en roze voor meiden heen. Je kunt bewuste keuzes maken over hoe je hiermee omgaat en met je kind hierover in gesprek gaan.

In de klas van mijn kind zit iemand die transgender is

Je kind vertelt dat een klasgenootje liever een jongen dan een meisje is, of andersom. Of een klasgenoot is niet duidelijk een jongen of een meisje. Vaak is dit voor kinderen vanzelfsprekend en hebben ze geen moeite om zich hieraan aan te passen.

Misschien geeft de klasgenoot van je kind aan dat een andere naam of andere voornaamwoorden (bijvoorbeeld hij/hem, zij/haar of die/diens) fijner voelt. Het is oké als je hier nog even aan moet wennen. Blijf goed luisteren en probeer mee te gaan in de wensen van de klasgenoot. Het betekent heel veel voor iemand als jij je best doet.

Heeft je kind vragen over gender of geslacht? Praat er dan met elkaar over. Heb je het gevoel dat je nog niet genoeg weet over geslacht en gender? Zoek je tips of extra informatie? Het Transgendernetwerk leert je meer over hoe je kunt omgaan met transgenderkinderen op school. Of lees meer in het Gender Doeboek voor scholen.

En hoe gaat dat in de klas en met gym?

Zit er een kind in de klas en bij de gymles dat transgender is? Dat kan wennen zijn.  Waarschijnlijk is het voor school, de ouders en het kind ook zoeken naar wat fijn voelt. Er zijn namelijk geen vaste regels.

Een oplossing kan bijvoorbeeld een aparte wc of kleedkamer zijn, maar dit kan er ook voor zorgen dat het kind zich juist buitengesloten voelt. De school zal in overleg met de ouders en het kind tot een passende oplossing proberen te komen.

Vind jij de gevonden oplossing toch niet fijn? Ga dan in gesprek met de leraar van je kind. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met Ouders & Onderwijs.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Paarse Vrijdag

Wat is Paarse Vrijdag en hoe besteden basisscholen, middelbare scholen en mbo hier aandacht aan? Lees er alles over.

Lees meer
Dossier

Wat werkt tegen pesten op school?

Pesten kan moeilijk aan te pakken zijn. Wat werkt wel en niet?

Lees meer
Dossier

Alles over cyberpesten

Wat is cyberpesten precies? Hoe herken je het? En welke rol heeft de school?

Lees meer
Dossier

Cyberpesten: dit kun je ertegen doen

Wat kun je doen tegen cyberpesten? Volg ons stappenplan.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.