Onderwerp zoeken?
Typ hier uw onderwerp in
Paarse Vrijdag.
Op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Waar staat deze dag voor? Waarom bestaat deze dag? En hoe kunnen scholen hier aandacht aan besteden? We vertellen je er meer over.
Wat is Paarse Vrijdag?
De betekenis van Paarse Vrijdag is dat iedereen zichzelf mag zijn en dat niemand hierom gepest of buitengesloten mag worden. Er is speciale aandacht voor de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. Deze dag stimuleert een inclusieve sfeer waarin respect en elkaar accepteren centraal staan.
Het COC, een organisatie die zich inzet voor een diverse en inclusieve samenleving, heeft lespakketten voor (basis)scholen, speciaal gemaakt voor Paarse Vrijdag. Op de middelbare school en het mbo organiseren leerlingen vaak zelf Paarse Vrijdag.
Wanneer is Paarse Vrijdag?
De datum van Paarse Vrijdag is vrijdag 13 december in 2024. Het vindt plaats op basisscholen, het voortgezet onderwijs en het mbo.
Paarse Vrijdag op de basisschool
Sinds 2019 wordt Paarse Vrijdag op de basisschool gehouden. Scholen kunnen hiervoor gebruikmaken van het Paarse Vrijdag lespakket van het COC. In dit lespakket staat het creëren van een veilige schoolomgeving centraal. Het pakket bevat een prentenboek, een lesbrief, gedichten, tips en informatie om leraren te ondersteunen bij hun lessen.
Sommige scholen organiseren een moment waarop ouders het lesmateriaal mogen inzien. Scholen kiezen er soms ook voor om ouders te informeren in een brief over Paarse Vrijdag. De basisschool kan je kind vragen om in paarse kleding naar school te komen. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kind moet vooral in kleding komen waar die zich fijn in voelt.
Paarse Vrijdag op de middelbare school of op het MBO
Vaak organiseren leerlingen en leraren zelf Paarse Vrijdag op de middelbare school en het mbo. Veel scholen hebben een Gender & Sexuality Alliance (GSA). In een GSA zitten leerlingen die vragen over gender of seksualiteit hebben, en leerlingen die hun LHBTQ+-schoolgenoten (lesbisch, homo, biseksueel, transgender en queer) ondersteunen.
De GSA versiert bijvoorbeeld de aula, deelt paarse armbandjes uit of geeft een presentatie over diversiteit. Ze kunnen ook je kind vragen om in paarse kleding naar school te komen. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kind moet vooral in kleding komen waar die zich fijn in voelt.
In gesprek met je kind over diversiteit
Op Paarse Vrijdag kun je in gesprek gaan met je kind over diversiteit. Kent je kind bijvoorbeeld kinderen met twee moeders of twee vaders? Of zit je kind in de klas met andere kinderen die twijfels hebben over hun genderidentiteit of geaardheid?
Paarse Vrijdag kan een mooi moment zijn om het er met elkaar over te hebben. Samen een boek lezen kan natuurlijk ook. Er zijn boeken met verschillende thema’s rondom diversiteit voor kinderen op de basisschool én de middelbare school.
Waarom Paarse Vrijdag?
Een veilige schoolomgeving is belangrijk voor iedereen. Hier kan elk kind zich namelijk goed ontwikkelen. Op Paarse Vrijdag besteedt school op een positieve manier aandacht aan seksuele diversiteit en genderdiversiteit. LHBTQ+-leerlingen worden vaker gepest dan hun heteroseksuele medeleerlingen.
Het woord ‘homo’ als scheldwoord komt nog veel voor op scholen en het aantal zelfdodingen onder LHBTQ+-jongeren is bijna vijf keer hoger dan het gemiddelde. Paarse Vrijdag is een moment om over deze onderwerpen te praten in de klas, met medeleerlingen en als ouder met je kind.
Nog geen Paarse Vrijdag op de school van je kind?
Het is voor scholen verplicht om aandacht te besteden aan (seksuele) diversiteit in hun lesprogramma, maar de manier waarop scholen dat doen, bepalen zij zelf. Wordt er op de school van je kind geen aandacht aan besteed aan, maar wil je dit wel graag? Ga dan in gesprek met de leraar van je kind en de directeur van de school.
Bedenk van tevoren op welke manier je aandacht wil voor Paarse Vrijdag. Er zijn bijvoorbeeld verschillende lespakketten beschikbaar die de school kan gebruiken. Bespreek met elkaar hoe de school deze dag kan vormgeven en aandacht kan geven aan diversiteit.
Ik heb moeite met Paarse Vrijdag
Kun je je niet vinden in de manier waarop er aandacht wordt besteed aan Paarse Vrijdag op school? Ga dan in gesprek met de leraar van je kind of de directeur van de school. In het gesprek kun je vragen om meer informatie over de inhoud van de lessen op Paarse Vrijdag.
De school is niet verplicht om het lesmateriaal te delen, maar ze moeten wel informatie geven over hoe ze aandacht aan diversiteit besteden. Het lesmateriaal van het COC over Paarse Vrijdag is openbaar en kun je online nalezen.
Gerelateerde onderwerpen
Genderidentiteit op school
Genderidentiteit: wat houdt het in? Hoe ga je er als ouder mee om? En op welke manier besteedt de school hier aandacht aan?
Lees meerWat werkt tegen pesten op school?
Pesten kan moeilijk aan te pakken zijn. Wat werkt wel en niet?
Lees meerAlles over cyberpesten
Wat is cyberpesten precies? Hoe herken je het? En welke rol heeft de school?
Lees meerCyberpesten: dit kun je ertegen doen
Wat kun je doen tegen cyberpesten? Volg ons stappenplan.
Lees meer