10 tips voor kinderen die thuis zitten.
Er is geen school of opvang en de kinderen zijn de komende weken thuis. Vervelen is uit den boze. Dus hoe kunnen kinderen op een zo leerzaam mogelijke manier beziggehouden worden? Ouders & Onderwijs zet een aantal tips op een rij.
1 Schep duidelijkheid en houd een dagritme aan
Kinderen zijn op school gewend om te werken volgens een bepaald ritme. Houd dat thuis ook vol. Maak bijvoorbeeld gebruik van een handig dagschema waarop precies aan te geven is wat er per dag op het programma staat.
2 Sommen trainen
Eindelijk volop de tijd om die lastige sommen eens rustig te trainen. Rekenen.nl biedt per somsoort handige oefeningen. Maar ook spelletjes en stappenplannen. Hoe blijft al dat trainen leuk? Door het zo realistisch mogelijk te maken. Zo kunnen kinderen die de tafels maar ingewikkeld vinden, aan de slag met alle soorten fruit.
3 Oefenen met taal
De spelling van woorden is altijd lastig, maar deze website biedt uitkomst. Er zijn handige dictees te vinden maar ook veel spelletjes. Soms wil een kind wat meer uitleg, dan zijn deze instructiefilmpjes een aanrader.
4 Lekker lezen en luisteren
Ook de meeste bibliotheken moeten de deuren sluiten. Maar gelukkig is er de online bibliotheek, waar een ruime keuze is aan e-books. Kijk vooral onder de categorie ‘Jeugd en jongeren’, want daar zijn boeken te vinden voor elke leeftijdscategorie. Ook aan moeilijk lezende jongeren is gedacht. Er is namelijk ook een ruime selectie aan luisterboeken geplaatst. In de Voorleeshoek worden de mooiste prentenboeken voorgelezen. Ook weer gesorteerd per leeftijdscategorie.
5 Buitenspelen
Voor buitenspelen en activiteiten buitenshuis gelden natuurlijk de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid. Nu de kinderen niet meer gebruik kunnen maken van het schoolplein zijn er ook om het huis mogelijkheden te over. Denk aan stoepkrijten, springtouwen, elastieken en balspelen
6 Binnen spelen
Het is lang niet altijd mooi weer, daarom is het altijd goed om wat activiteiten voor binnen voorhanden te hebben. Van het bouwen van een tent tot het maken van je eigen memory-spel of speurtocht. Ouders van nu geeft tips.
7 Kookles
Hoe gaat koken in zijn werk? Dat is helemaal niet moeilijk. Het Voedingscentrum heeft voor jonge kinderen of kinderen tussen de 9 en 13 jaar een paar recepten op een rij gezet die makkelijk zijn om te maken. Stamppot, aardappelkoekjes of cupcakes. Kinderen maken het in een handomdraai. In korte filmpjes neemt kok Pierre Wind de kinderen stap voor stap mee. Dit is zowel leerzaam als nuttig, want er staat vanavond sowieso iets lekkers op tafel.
8 Tekenen doe je zo
Tekenen is helemaal niet lastig. Deze website leert belangrijke vaardigheden aan en laat zien hoe je een dolfijn of een Disney-cartoon maakt. Er zijn eenvoudige instructiefilmpjes te vinden waarin precies wordt uitgelegd hoe je iets vormgeeft.
9 Ga de natuur in
Op de website van het Wereld Natuur Fonds staat lesmateriaal voor groep 5 t/m 8 over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij kinderen zelf ontdekken wat zij kunnen doen voor een betere toekomst. Zij kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag.
10 Films kijken
Op de website van Schooltv staan veel mooie voorbeelden van educatieve films. Oudere leerlingen (vanaf groep 5 en 6) kunnen terecht op bij de Youtube-kanalen van Ben je geflipt?! Of Snapje. Vanaf groep 7 is Clipphanger een aanrader, want daar staan filmpjes die maar een minuut duren en toch heel leerzaam zijn. Traditioneel blijft ook het Jeugdjournaal een favoriet.
Gerelateerde onderwerpen
10 tips speciaal voor kleuters die thuiszitten
Er is geen school of opvang en de kinderen zijn de komende weken thuis. Op sommige momenten vervelen kinderen elkaar en zitten ouders met hun handen in het haar. Kijk snel voor 10 leerzame en vermakelijke tips speciaal voor kleuters die thuis zitten.
Lees meerVraag & antwoord: Coronaregels op school
Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.