Home > Nieuws > Nieuws > 10 tips speciaal voor kleuters die thuiszitten

10 tips speciaal voor kleuters die thuiszitten.

18 maart 2020 Nieuws

Jonge kinderen in groep 1 en 2 hebben een korte spanningsboog. Variatie is belangrijk. Ze willen spelen, maar ook graag ‘een werkje’ doen. Vaak zijn ze daarmee ook weer snel klaar. Fijn om dan nog wat achter de hand te hebben als het schoolwerk af is. Ouders & Onderwijs zet wat extra tips op een rijtje.

1. Weet wat je ongeveer van je kind in groep 1 en 2 mag verwachten

Tellen, kleuren en vormen benoemen, iets vertellen in de kring, samen spelen, rijmen, luisteren naar een verhaal: voor kleuters valt er heel wat te leren. In groep 1 gaat het leren nog met heel kleine stapjes en spelenderwijs. In groep 2 wordt uw kind stukje bij beetje voorbereid op het meer schoolse leren dat in groep 3 begint. Maar tegelijkertijd mag uw kind nog lekker kleuter zijn en volop spelen.

2. Lekker laten spelen

Kleuters leren door te spelen. In hun spel ontdekken zij de wereld om zich heen. De woordenschat wordt ontwikkeld. Ze overleggen en er wordt taal uitgewisseld. Laat uw kind samen met broers of zussen een rollenspel spelen (dan kunt u zelf ook even aan het werk) of speel zelf mee. Bijvoorbeeld het spel: alles in en om de boerderij van juf Anke

3. Voorlezen

Kinderen zijn dol op voorlezen. Maar nu u thuis ook moet werken is het handig om ook gebruik te maken van digitale voorleesboeken. Op De Voorleeshoek staan er genoeg. Houd na afloop van een verhaal een (kort) gesprek erover en stel vragen. Zo oefen je ook het kritisch luisteren van je kind.

4. Rijmen

Op school oefenen jonge kinderen veel met rijmen. Het stimuleert het klankbewustzijn, wat belangrijk is voor de lees- en schrijfontwikkeling. Spelenderwijs kunt u met rijmen aan de slag gaan. Dat kan ook met dingen die u in huis of buiten in de tuin ziet. Bedenk om de beurt een rijmwoord en stop als één van de spelers geen woord meer weet. Wie wint?
Suggesties voor woorden om op te rijmen: vaas, koek, poes, mes, klok, bord. Kijk op de website van juf Ank voor nog meer leuke letterspelletjes.

5. Hakken en plakken

Ook dit is een vaardigheid die belangrijk is voor het latere lezen. Zeg een woord in losse klanken, bijvoorbeeld vaas: v-aa-s (spreek de letters fonetisch uit, dus de ‘v’ is ‘vuh’ in plaats van ‘vee’). Laat uw kind raden welk woord u noemt. Spreek op deze manier verschillende korte woorden (van drie of vier klanken) in losse klanken uit.

6. Oefenen met tellen

In de kleutergroep wordt volop tot twintig geteld en worden de getallen geleerd (groep 2 tot en met 15). Oefen het tellen en herkennen van getallen spelenderwijs.

  • Schrijf de getallen (voor een kind uit groep 1 tot en met 6 en voor een kind uit groep 2 tot en met 15) op notitieblaadjes. Geef twee of meer spelers een vliegenmepper. Noem een getal. Wie slaat het eerst op het juiste getal?
  • Schrijf getallen op de stoep en laat uw kind ernaar rennen, springen, huppelen, hinkelen.
  • Tel tijdens het eten. Hoeveel boterhammen eet uw kind? Hoeveel wortels liggen er op zijn bord? Hoeveel aardappels eet hij

7. Puzzelen

Gooi twee puzzels door elkaar en laat uw kind deze maken. Een uitdaging! Een eenvoudige puzzel kunt u ook eens omgekeerd laten maken, met de afbeeldingen op de puzzelstukken naar beneden.

8. Print een werkblad of werkboekje

Misschien ziet uw kind zijn oudere broers en zussen schoolwerk maken en wil hij zelf ook aan de slag. Op internet vindt u genoeg werkbladen of werkboekjes. Kijk bijvoorbeeld bij Peuterspelletjes of download een werkboekje van juf Ank in het thema lente of Pasen. Bedenk wel dat het spelen met echt materiaal en het ontdekken voorop staan en laat uw kind niet dag in dag uit met werkboekjes (opdrachten op het platte vlak) aan de slag gaan.

9. Maak een tekening of knutselwerk voor een ander

Laat uw kind lekker tekenen. En vervolgens iemand bedenken om de tekening aan te geven of te sturen. Denk aan opa, oma of andere mensen in de directe omgeving die nu ziek thuis zijn of om andere redenen binnen moeten blijven. Knutselen kan natuurlijk ook, maak een mooie bloem die zich uitvouwt in water.

10. Doe een leuke, online les

Op Facebook verschijnen al leuke aanbieden van leerkrachten die een online les verzorgen. Zo geeft juf Marit dagelijks kunstles op haar facebookpagina. Volg de pagina snel. Gegarandeerd plezier voor uw Picasso in de dop.

Gerelateerde onderwerpen

10 tips voor kinderen die thuis zitten

Er is geen school of opvang en de kinderen zijn de komende weken thuis. Vervelen is uit den boze. Dus hoe kunnen kinderen op een zo leerzaam mogelijke manier beziggehouden worden? Ouders & Onderwijs zet een aantal tips op een rij.

Lees meer

Vraag & antwoord: Coronaregels op school

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn weer geopend voor fysieke lessen. Verder komt er zeer binnenkort een einde aan een groot aantal coronamaatregelen in het onderwijs. Zo mogen ouders de school weer in en komen de regels voor groepsgrootte, cohorten, looproutes en gespreide pauzes te vervallen.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.