Home > Nieuws > Nieuws > 10 Verschillen in het onderwijs tussen vroeger en nu

10 Verschillen in het onderwijs tussen vroeger en nu.

27 september 2024 Nieuws

Het onderwijs heeft door de jaren heen grote veranderingen doorgemaakt. Waar je als ouder misschien nog herinneringen hebt aan krijtborden en schriften, ziet de schooldag van jouw kind er nu heel anders uit. We nemen je mee langs 10 opvallende verschillen tussen het onderwijs van toen en nu.

Van krijtbord naar digibord

Had jij ook wel eens ‘bordenwisser-uitklop-dienst’? Vroeger hing in elk klaslokaal een groot krijtbord waar de leraar met krijtjes op schreef. Tegenwoordig zijn die borden vervangen door interactieve digiborden, waarop zowel geschreven als digitale informatie kan worden gedeeld. Deze borden maken dat de lessen een stuk dynamischer zijn voor leerlingen.

Digitale werkstukken

In plaats van werkstukken op papier, maken kinderen nu digitale presentaties of video’s. Scholen leren leerlingen niet alleen meer schrijven, maar ook hoe ze informatie kunnen presenteren met behulp van digitale middelen.

Schoolboeken vs. online lesmateriaal

Waar leerlingen vroeger met grote, zware boekentassen in alle soorten en maten rondliepen, gebruiken veel scholen nu online platforms voor het lesmateriaal. De schoolboeken zijn grotendeels vervangen door digitale versies die toegankelijk zijn via tablets of laptops. Voor deze laptops zijn er nu luxe rugzakken met een extra beschermvak.

Natuur en duurzaamheid

Duurzaamheid is een ‘hot topic’, ook op scholen. Er zijn steeds meer projecten over milieu, recyclen en natuurbehoud. Bovendien trekken scholen vaker de natuur in voor lessen en activiteiten, zodat leerlingen leren over de wereld om hen heen in plaats van uit boeken te leren

Leren uit het hoofd versus leren begrijpen

Vroeger draaide het onderwijs vaak om het stampen van feiten en rijtjes. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op het begrijpen van de stof en het toepassen ervan in verschillende contexten. Het gaat niet alleen om wat je weet, maar ook om hoe je het kunt gebruiken.

Van stilzitten naar actieve lessen

Waar leerlingen vroeger stil op hun stoel moesten zitten, wordt er nu veel meer afwisseling geboden in de lessen. Actief leren is populair geworden, met meer ruimte voor groepswerk, beweging en interactieve opdrachten. Het meubilair in een klas is daarom ook veel meer gevarieerd.

Flexibele lestijden

Op sommige scholen zijn de traditionele schooltijden veranderd. Scholen experimenteren met flexibele start- en eindtijden om beter aan te sluiten bij de behoeften van ouders en leerlingen. Ook ga je vaak in de pauze niet meer huis. Je blijft op school om te eten en te spelen. Daardoor zijn leerlingen vaak eerder uit.

Rekenmachines in plaats van telramen

Waar vroeger de telramen werden gebruikt om te leren rekenen, kwam later de rekenmachine in beeld. Vandaag de dag zijn er uitgebreide rekenapps en tools die leerlingen helpen met veel complexere sommen, vaak zelfs zonder een fysieke rekenmachine. De laptop of tablet wordt daar dan voor ingezet.

Eén manier van leren versus gepersonaliseerd onderwijs

Vroeger kregen alle leerlingen dezelfde lesstof op hetzelfde tempo. Nu proberen scholen veel meer in te spelen op de individuele leerbehoeften van leerlingen. Of een kind nu extra ondersteuning nodig heeft of juist meer uitdaging zoekt, er is steeds meer ruimte voor maatwerk.

Rapportcijfers en voortgangsrapporten

Waar je vroeger alleen een cijferlijst kreeg aan het einde van de periode, geven veel scholen nu tussentijdse voortgangsrapporten met gedetailleerde feedback. Het gaat niet alleen meer om cijfers, maar ook om de ontwikkeling van vaardigheden en gedrag. Er wordt gekeken waar je waar je talenten liggen. Soms plaatst de leerkracht daar zelfs leuke foto’s bij.

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.