Home > Nieuws > Nieuws > Campagne ‘Schoolkosten: wie betaalt wat?’

Campagne ‘Schoolkosten: wie betaalt wat?’.

26 augustus 2021 Nieuws
schoolkosten

Op zaterdag 28 augustus start onze campagne ‘Schoolkosten: wie betaalt wat?’ Het consumentenprogramma ‘Kassa’ geeft hiervoor het startschot. Veel ouders vragen zich af: wie moet deze kosten betalen? Welke schoolkosten zijn voor de school en welke voor ons als ouders? Waarom loopt de hoogte van de ouderbijdrage zo uiteen op de verschillende scholen? En hoe vrijwillig is die ouderbijdrage eigenlijk?

Aanleiding van de campagne is een wetswijziging per 1 augustus. Kinderen mogen niet meer worden uitgesloten van activiteiten, ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. En dat is een goede zaak. Met de nieuwe wet mogen alle kinderen namelijk meedoen en wordt niemand meer uitgesloten van schoolreisjes en andere activiteiten.

Overige schoolkosten

Maar hoe zit het eigenlijk met de overige schoolkosten? Zijn deze verplicht of vrijwillig? En wat mag een school allemaal in rekening brengen bij ouders? Veel ouders krijgen jaarlijkse een flinke nota op de mat met allerlei schoolkosten. Daarnaast wordt vaak nog verwacht dat ouders een laptop, woordenboeken en allerlei materialen aanschaffen.

Speciale themapagina

De antwoorden op al uw vragen vindt u op onze speciale themapagina schoolkosten. Daar staat alles wat u aan het begin van het nieuwe schooljaar moet weten over schoolkosten en de vrijwillige ouderbijdrage. U vindt er de meestgestelde vragen met antwoorden, een blog van onze directeur Lobke Vlaming, de ervaringen van ouders en nog veel meer.

Start onderzoek schoolkosten

Maar er blijven ook nog veel vragen over. Daarom starten we een onderzoek over dit thema. We willen graag weten hoeveel geld u kwijt bent aan school, waarvoor u betaalt en wat u daarvan vindt. Bovendien willen we graag dat u op de hoogte bent van de nieuwe regels rondom de vrijwillige ouderbijdrage. Daarom roepen we alle ouders op om mee te doen aan ons onderzoek. Met de resultaten krijgen we goed inzicht in de verschillen tussen de scholen, de hoogte van de schoolkosten en de activiteiten waar scholen de ouderbijdrage voor gebruiken. En kunnen we de discussie aangaan met de politiek en onderwijssector. Doe mee en vul onze vragenlijst in!

Wij zijn er voor ouders

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Het beste onderwijs voor onze kinderen, daar zet Ouders & Onderwijs zich voor in. Bel gerust met ons Adviespunt. Wij helpen u graag! Ook om u een luisterend oor te bieden. We zijn op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer 088-6050101 tussen 09.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur. Of via e-mail: vraag@oudersenonderwijs.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Vraag & antwoord: Hoe zit het met de vrijwillige ouderbijdrage?

Vanaf dit schooljaar is de wetswijziging over de vrijwillige ouderbijdrage ingegaan. Welke kosten mag school wel of niet aan ouders vragen? U vindt de antwoorden op de veelgestelde vragen hieronder.

Lees meer

Onderwijs gratis? Of u wel even voor het proefwerkpapier wilt betalen.

Het onderwijs in Nederland is gratis voor ouders. Alle kinderen kunnen kosteloos naar de bassischool en het voortgezet onderwijs. Scholen krijgen hun geld van de overheid. Toch?

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.