Home > Nieuws > Nieuws > Checklist mbo-opleiding kiezen

Checklist mbo-opleiding kiezen.

23 februari 2022 Nieuws
Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs

Een passende mbo-opleiding vinden kan best lastig zijn. Veel leerlingen weten niet zo goed wat ze later willen worden. En welke mbo-opleidingen ze kunnen doen na het vmbo of de havo. Bij het kiezen van een mbo-opleiding én een mbo-school kan jouw kind dus zeker wat hulp gebruiken. Hoogste tijd voor een checklist mbo-opleiding kiezen.

Niveaus binnen het mbo

Er zijn vier mbo-niveaus. Mbo-opleidingen op niveau 1 zijn entreeopleidingen. Opleidingen op mbo-niveau 2 heten basisberoepsopleidingen. Mbo-3-opleidingen heten vakopleidingen. Tot slot zijn er mbo-studies op niveau 4. Dit zijn middenkaderopleidingen of specialistenopleidingen. Hoe hoger het niveau van een mbo-opleiding, hoe langer deze duurt.

Toelatingseisen voor het mbo

De toelatingseisen voor een mbo-opleiding hangen af van het niveau. Voor een entreeopleiding (niveau 1) zijn geen toelatingseisen. Wel moet de leerling minstens 16 jaar zijn. Voor een mbo-opleiding op niveau 2 is een diploma van minimaal vmbo-basisberoepsgerichte leerweg nodig. Wil je kind een opleiding op mbo-niveau 3 of 4 doen? Dan moet hij of zij minstens vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg hebben afgerond.

Bol of bbl

Veel mbo-opleidingen bieden 2 richtingen aan: de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Studenten die kiezen voor bol gaan (bijna) elke dag naar school. Bij de bbl-variant gaan studenten een dag of 2 dagen per week naar school. De rest van de week zijn ze aan de slag in een leerwerkbedrijf.

Hoe is de arbeidsmarkt?

Let bij het kiezen van een mbo-opleiding ook op hoe de arbeidsmarkt is. Dit bepaalt hoe snel je kind een passende baan vindt na de opleiding. Op de websites van mbo-scholen vind je hierover informatie. Maar let op: sommige mbo-scholen zijn te positief over de baankansen. Denk ook na over hoe groot de kans is dat computers en robots het werk van bepaalde beroepen in de toekomst overnemen. Zoals bezorgdrones die het werk overnemen van bezorgers. Ook zijn door zelfscankassa’s steeds minder verkoopmedewerkers nodig.

Kwaliteit van de opleiding én de school

Mbo-scholen en mbo-opleidingen moeten aan veel eisen voldoen. Toch zijn er verschillen in kwaliteit. Let daarom niet alleen op de vakken en mogelijkheden van een mbo-opleiding. Hoe zit het bijvoorbeeld met de contacten die de school heeft met het bedrijfsleven?

Online lessen of fysieke lessen

Veel mbo-scholen zijn van plan een deel van de lessen online te blijven geven, ook na de coronapandemie. Check dus bij het kiezen van een mbo-opleiding of dit zo is. En hoeveel procent van de lessen blijvend online zijn. Want (veel) online les is niet voor ieder kind geschikt.

Erkende mbo-opleidingen

Heeft uw kind een mbo-opleiding op het oog? Check dan altijd of deze erkend is. Dit kan in het Crebo-register. Daarin vind je ook de officiële naam van de opleiding. Hiermee kun je een mbo-opleiding gemakkelijker vergelijken met dezelfde opleiding op andere mbo-scholen. En als je kind op zoek gaat naar een baan, is de opleiding beter herkenbaar voor werkgevers.

Na het mbo: werken of doorstromen?

Denkt jouw kind erover om na een mbo-opleiding door te stromen naar het hbo? Let er dan op dat de mbo-opleiding geen ‘eindstation’ is. Mbo-studies die opleiden tot beroepen als bakker, kapper of metaalbewerker hebben geen vervolgopleiding op een hogeschool. Maar er zijn ook mbo-opleidingen die heel goed aansluiten op hbo-bachelors. Zulke mbo-opleidingen zijn op het gebied van bijvoorbeeld sociaal werk, IT, dans en verpleegkunde. Als je kind na het mbo verder wil studeren, is het goed om hier op te letten. Maar wees eerlijk. Is dat echt wat uw kind wil? En kan hij of zij het hogere niveau en tempo van een hbo-opleiding aan?

Informatiedagen op mbo-scholen

Ga met je kind mee naar informatiemarkten, beroepenbeurzen, open dagen en rondleidingen op mbo-scholen. Jij en je kind krijgen dan een duidelijker beeld van de opleiding en het toekomstige beroep. Maar je krijgt ook een indruk van de sfeer op de school en hoe alles rond de opleiding geregeld is. Veel mbo-scholen organiseren ook informatieavonden voor ouders.

Begeleiding tijdens de opleiding

Heeft je kind een beperking? Bijvoorbeeld een langdurige ziekte of een concentratiestoornis? Bij de ene mbo-school is de begeleiding beter geregeld dan bij de andere. Vraag dat dus na. Of als tijdens de opleiding blijkt dat uw kind niet goed kan meekomen. Hoe is de begeleiding dan? En betrekt de school de ouders bij de voortgang?

Aanmelden voor een mbo-opleiding

Je kind kan zich direct bij de mbo-school inschrijven. Aanmelden voor een mbo-opleiding moet meestal voor 1 april. Maar kan eventueel later. Gaat uw kind zich inschrijven voor een particuliere mbo-opleiding? Dat hoeft meestal niet voor 1 april.

Switchen van mbo-opleiding

Na 1 april is het nog mogelijk om over te stappen naar een andere mbo-opleiding. En vaak ook als het studiejaar al is begonnen. Ook starten sommige mbo-opleidingen met een basisjaar. Pas na dat jaar hoeven studenten te kiezen voor een bepaalde richting. Wil je kind een andere mbo-opleiding doen of overstappen naar een andere mbo-school? Vaak kan dat in de eerste 3 maanden. Ook is het bij veel mbo-studies mogelijk om in februari te starten. Je kind hoeft dan niet te wachten tot het volgende studiejaar. Kiest je kind voor een ander mbo-niveau? Dan zijn soms extra toetsen zoals een rekentoets nodig.

Deze checklist hebben wij samen met MBOstart.nl opgesteld. Op deze site staan alle erkende mbo opleidingen en er is veel handige informatie te vinden voor de mbo studiekiezer.

Je kunt natuurlijk ook op onze eigen mbo-themapagina kijken. Hoe zit het met de verschillende niveaus? Wat is een bindend studieadvies? Hoe kom je in aanmerking voor een mbo-studentenfonds? Je vindt er antwoorden op al deze belangrijke vragen. Wil je op de hoogte blijven van belangrijk mbo-nieuws? Meld je dan aan voor onze speciale mbo-nieuwsbrief.

 

Gerelateerde onderwerpen

Ouders zijn vaak een grotere macht dan ze denken

Ouders & Onderwijs is er vanaf nu ook voor ouders met kinderen in het mbo. Hoogste tijd voor een kennismakingsgesprek met onze nieuwe mbo-adviseur: Patrick Woudstra.

Lees meer

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer

Aanmelden mbo-opleiding

Mbo-studenten kunnen na aanmelding beginnen aan de opleiding. Lees er alles over.

Lees meer

Verschil tussen BOL en BBL

Wat is het verschil tussen BBL en BOL ? En welke opleidingsmogelijkheden zijn er?

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.