Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Mbo > Aanmelden mbo-opleiding

Aanmelden mbo-opleiding.

Als je kind een mbo-studie heeft gevonden, staat in principe niets de start van de opleiding in de weg. Er geldt namelijk een toelatingsrecht. Gelden er dan geen voorwaarden? Dat wel. De student moet zich voor 1 april aanmelden en aan verplichte intake-activiteiten meedoen. Lees alles over de aanmelding en toelating tot een mbo-opleiding.

Aanmelden mbo-opleiding voor 1 april

Gaat je kind naar het mbo? Dan moet die zich voor 1 april aanmelden bij de mbo-opleiding. Want alleen als je kind zich op tijd aanmeldt geldt het recht op toelating. Eerder kan natuurlijk ook. Bij populaire opleidingen is dat zelfs aan te raden, omdat de opleiding anders al vol zit. Schrijft je kind zich pas later in? Dan mag de mbo-school je kind weigeren. Bespreek met je kind de keuze, bezoek open dagen en ook de decaan kan helpen bij het kiezen van een opleiding.

Toelatingsrecht

Het toelatingsrecht betekent dat de school je kind moet toelaten tot de opleiding naar keuze. Om in aanmerking te komen voor het toelatingsrecht moet je kind:

  • Zich voor 1 april aanmelden bij de mbo-opleiding. Opleidingen mogen studenten die zich voor 1 april inschrijven niet weigeren door selectie op bijvoorbeeld cijfers of motivatie.
  • Voldoen aan de vooropleidingseisen.
  • Meedoen aan de verplichte intake-activiteiten.
  • Voldoen aan eventuele aanvullende eisen. Sommige opleidingen mogen extra eisen stellen. Deze extra eisen staan dan op de website van de betreffende opleiding.

Intake-activiteiten

Iedere opleiding heeft intake-activiteiten. Per opleiding is het verschillend welke activiteiten aangeboden worden. Bijvoorbeeld een proefles of een intakegesprek. De intake-activiteiten geven je kind een beeld over de opleiding en helpen om te bepalen of de opleiding geschikt is. Bij veel opleidingen zijn één of meerdere intake-activiteiten verplicht. Zonder deelname mag het mbo je kind weigeren voor de opleiding. Welke intake-activiteiten de opleiding aanbiedt, kun je uiterlijk 1 februari vinden op de website van de opleiding. Een intake-activiteit mag geen selectieprocedure zijn. Je kind mag dus niet geweigerd worden omdat een intake niet op de juiste manier voltooid is.

Studiekeuzeadvies

Je kind heeft recht op een schriftelijk studiekeuzeadvies als hij meedoet met de intake-activiteit(en) en zich voor 1 april heeft aangemeld. In dit advies staat of een gekozen opleiding bij je kind past, of dat een andere keuze verstandiger is. Daarbij kijkt de opleiding naar motivatie, interesse en achtergrond. Het advies is niet bindend. Je kind mag zich dus gewoon voor iedere opleiding inschrijven. Weigering op basis van het advies is niet toegestaan. Wil je kind een studiekeuzeadvies? Studenten krijgen die niet automatisch en moeten die aanvragen bij de opleiding.

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Privé: Mbo

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders kunnen bij ons terecht voor advies en antwoorden op hun vragen.

Lees meer
Dossier

Stage tijdens de mbo-opleiding

Tijdens de stage leert je kind hoe het is om straks te werken. Maar hoe zit het met afspraken?

Lees meer
Dossier

Regels rondom werktijden stage

Als je kind gaat stagelopen zijn er een paar regels rondom werktijden waar alle partijen zich aan moet houden.

Lees meer
Dossier

Stagediscriminatie

Het mag niet, maar helaas gebeurt het wel: stagediscriminatie.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.