Home > Nieuws > Nieuws > Drie tips voor de MR n.a.v. het WMS-congres

Drie tips voor de MR n.a.v. het WMS-congres.

17 november 2022 Nieuws

Deze week vond het WMS-congres plaats met als thema ‘knap staaltje medezeggenschap’. Onze collega Sjoerd van Geffen organiseerde een goede bezochte workshop binnen dit thema. Eigenlijk was het een interactieve sessie waarin stil werd gestaan bij de ontwikkeling van verschillende medezeggenschapsraden. We geven een korte terugblik.

Een korte uitleg over de MR

De medezeggenschapsraad (MR), wat houdt dat ook alweer in? De MR vertegenwoordigt de belangen van ouders, kinderen en personeel. De MR beschikt – in een ideaal voorbeeld – over de faciliteiten, kennis en tijd om de belangen van de drie doelgroepen goed te vertegenwoordigen. Je kunt de MR opsplitsen in twee groepen: de OGMR (vertegenwoordigd door ouders) en de PGMR (vertegenwoordigd door personeel). Van een MR wordt verwacht vanuit eigen kennis en kunde proactief bij te dragen aan de kwaliteit van het onderwijs en de school.

De workshop

Tijdens de workshop van Sjoerd van Geffen waren er veel ouders aanwezig. Hij vroeg de deelnemers naar hun mening over hun eigen MR. Hoe professioneel is die? Kunnen de opgestelde doelstellingen waargemaakt worden? En wat zijn verbeterpunten? Er ontstond een goede discussie met een aantal handige tips als uitkomst.

Drie tips en adviezen na de workshop

Tenslotte kwam er nog drie tips aan de orde waar MR-leden in de praktijk iets aan zouden kunnen hebben.

  1. Een MR kent vaak iedere twee jaar een volledig nieuwe bezetting. Tip: deel de MR op in twee helften waarvan de zittingstermijnen in verschillende jaren verlopen. Het ene jaar een verkiezing voor de ene helft en het volgende jaar een verkiezing voor de andere helft. Zo houdt de MR de kennis en ervaring vast.
  2. De PGMR (MR vertegenwoordigd door personeel) en de OGMR (MR vertegenwoordigd door ouders) mogen zelf bepalen hoe vaak zij vergaderen. Wil de PGMR 24 keer per jaar vergaderen? Dan hoeft de OGMR dat niet ook te doen. Bespreek wat nodig is binnen de MR.
  3. Het kan voorkomen dat er een zwaar onderwerp moet worden besproken binnen de MR, denk bijvoorbeeld aan een fusie. In dit geval is het aan te raden alle leden een scholing aan te bieden. Laat je als onderdeel van de MR goed informeren, begeleiden en adviseren door een deskundige als dat nodig is.

Heb jij ook een mening over de MR?

Elke twee jaar vragen we MR-leden in het primair en voortgezet onderwijs naar hun ervaringen als MR-lid. Zo komen we te weten wat er bij medezeggenschapsraden in heel Nederland leeft. Wil jij jouw mening ook delen?

Vragen over medezeggenschap

Heb je vragen over de medezeggenschap op de school van je kind? Of zit je in de MR en loop je ergens tegenaan? Ouders & Onderwijs luistert en helpt. Je kunt kosteloos contact opnemen met ons adviespunt per telefoon, whatsapp, e-mail of via social media. Of lees meer over medezeggenschap op onze website.

Gerelateerde onderwerpen

Doe mee met het (G)MR-onderzoek

Ouders, leerlingen en personeelsleden praten via de medezeggenschapsraad mee over het beleid van de school. Ouders & Onderwijs, VOO, RVO en LAKS zijn benieuwd hoe jij als MR-lid je werkzaamheden ervaart, waar je behoeften liggen en wat wij voor jou kunnen betekenen. Ben je lid van de (G)MR? Laat ons dan weten wat je vindt!

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.