Home > Nieuws > Nieuws > Kamerleden en onderwijs: Stephan van Baarle, Nilüfer Gündoğan en Roelof Bisschop

Kamerleden en onderwijs: Stephan van Baarle, Nilüfer Gündoğan en Roelof Bisschop.

21 juli 2021 Jordy Klaas Blog

Wie houden zich in Den Haag met het onderwijs bezig? Wie strijdt voor beter passend onderwijs of maakt zich druk om het lerarentekort? Deze week stellen drie Kamerleden zich aan u voor. Wat zijn hun plannen voor het onderwijs de komende jaren? Sommige gezichten zijn bekend, andere zijn nieuw in de Tweede Kamer. Deze week: Stephan van Baarle (DENK), Nilüfer Gündoğan (Volt) en Roelof Bisschop (SGP).

Stephan van Baarle (DENK)

Wilt u zichzelf kort voorstellen?

Ik ben een Rotterdammer die sociologie heeft gestudeerd en sinds 2015 actief is in de politiek.

Wat zijn uw belangrijkste speerpunten voor het onderwijs?

Ik wil mij inzetten voor kansengelijkheid, zodat ieder kind ongeacht afkomst of welvaart de mogelijkheid heeft zich te ontplooien. Bovendien vind ik aandacht voor inclusie in het onderwijs en kleinschaligheid belangrijke thema’s.

Wat gaat u verbeteren of anders doen voor ouders en kinderen?

Ik wil dat de ouderbetrokkenheid in het onderwijs wordt vergroot en dat ouders meer in de positie worden gebracht om op te komen voor hun kind.

Nilüfer Gündoğan – Volt 

Wilt u zichzelf kort voorstellen?

Nilüfer Gündoğan, moeder van een eigenwijze 4,5 jarige die geniet van zijn school. Wij wonen in Amsterdam samen met onze hond Ruto. Zij is een minstens even eigenwijze shiba inu. De Gruffalo is favoriet als boek.

Wat zijn uw belangrijkste speerpunten voor het onderwijs de komende jaren?

  1. Meer geld naar onderwijs
  2. Lerarentekort aanpakken
  3. Minder toetsen, meer plezier in het onderwijs

Wat gaat u verbeteren of anders doen voor ouders en kinderen?

Als progressief liberaal vind ik dat  onderwijs de plek is om alle kinderen de kans te bieden, los van wat hun ouders hen kunnen en/of willen bieden. Onderwijs moet weer gaan om bildung. Wij zijn te veel gaan focussen op prestaties en daarmee is druk op iedereen, kind, ouder, leraar, ongekend hoog geworden. Daarnaast is de kansenongelijkheid echt te groot.

Roelof Bisschop – SGP

Wilt u zichzelf kort voorstellen?

Mijn naam is Roelof Bisschop. Sinds 2012 zit ik in de Tweede Kamer namens de SGP. Daarvoor heb ik ruim 34 jaar in het onderwijs gewerkt. We hebben inmiddels zeven kleinkinderen, van wie er vijf op school zitten. De beide jongsten leren thuis en bij oma en opa elke dag van alles bij.

Wat zijn uw belangrijkste speerpunten voor het onderwijs?

De SGP wil ervoor zorgen dat scholen de komende jaren bij alle uitdagingen die er zijn, zoals het inlopen van achterstanden door corona en het werken aan meer passend onderwijs, voldoende ruimte hebben om zelf goede keuzes te maken. De neiging van de politiek blijft om zelf te bepalen hoe scholen het beste kunnen werken, maar dat is voor leraren, leerlingen en hun ouders vaak niet het beste.

Wat gaat u verbeteren of anders doen voor ouders en kinderen?

Ouders moeten meer betrokken worden bij belangrijke keuzes, bijvoorbeeld waar het geld voor het herstelprogramma aan besteed moeten worden. Ook voor zaken als leesbevordering en het wegwerken van ongelijke kansen daarbij is een goede afstemming van groot belang. Dat kan beter.

Dit is de laatste aflevering van een zomerserie waarin Kamerleden zichzelf voorstellen.

Gerelateerde onderwerpen

Kamerleden en onderwijs: Lisa Westerveld en Gert-Jan Segers

Wie houden zich in Den Haag met het onderwijs bezig? Wie strijdt voor beter passend onderwijs of maakt zich druk om het lerarentekort? Elke week stellen twee Kamerleden zich aan u voor. Wat zijn hun plannen voor het onderwijs de komende jaren? Sommige gezichten zijn bekend, andere zijn nieuw in de Tweede Kamer. Deze week: Lisa Westerveld (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (CU)

Lees meer

Kamerleden en onderwijs: Mariëlle Paul en Frank Wassenberg

Wie houden zich in Den Haag met het onderwijs bezig? Wie strijdt voor beter passend onderwijs of maakt zich druk om het lerarentekort? Elke week stellen twee Kamerleden zich aan u voor. Wat zijn hun plannen voor het onderwijs de komende jaren? Sommige gezichten zijn bekend, andere zijn nieuw in de Tweede Kamer. Deze week: Mariëlle Paul (VVD) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).

Lees meer

Kamerleden en onderwijs: Paul van Meenen en Nicki Pouw-Verweij

Wie houden zich in Den Haag met het onderwijs bezig? Wie strijdt voor beter passend onderwijs of maakt zich druk om het lerarentekort? Elke week stellen twee Kamerleden zich aan u voor. Wat zijn hun plannen voor het onderwijs de komende jaren? Sommige gezichten zijn bekend, andere zijn nieuw in de Tweede Kamer. Deze week: Paul van Meenen (D66) en Nicki Pouw-Verweij (JA21).

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.