Home > Nieuws > Nieuws > Kamerleden en onderwijs: Paul van Meenen en Nicki Pouw-Verweij

Kamerleden en onderwijs: Paul van Meenen en Nicki Pouw-Verweij.

14 juli 2021 Jordy Klaas Blog

Wie houden zich in Den Haag met het onderwijs bezig? Wie strijdt voor beter passend onderwijs of maakt zich druk om het lerarentekort? Elke week stellen twee Kamerleden zich aan u voor. Wat zijn hun plannen voor het onderwijs de komende jaren? Sommige gezichten zijn bekend, andere zijn nieuw in de Tweede Kamer. Deze week: Paul van Meenen (D66) en Nicki Pouw-Verweij (JA21).

Nicki Pouw-Verweij – JA21 

Wilt u zichzelf kort voorstellen?

Mijn naam is Nicki Pouw-Verweij. Ik ben sinds maart 2021 Tweede Kamerlid voor JA21. Voor die tijd was ik senator en Provinciale Statenlid. Daarnaast ben ik arts en momenteel mijn promotietraject in de reumatologie aan het afronden. Ik ben moeder van twee zoontjes van 1 en 2 jaar. 

Wat zijn uw belangrijkste speerpunten voor het onderwijs?

Naast aandacht voor leerlingen met een achterstand, moet er ook aandacht zijn voor de meest talentvolle leerlingen. Zo willen wij beide groepen stimuleren en zorgen dat er ook aan de bovenkant ruimte en aandacht is voor uitschieters. Daarnaast pleiten wij voor een terugkeer van vakscholen waar praktisch in plaats van theoretisch onderwijs wordt gegeven, omdat lang niet alle leerlingen even theoretisch gericht zijn. Juist in de meer praktische werkgebieden zien wij een groot tekort, waar het onderwijs meer op gericht moet zijn.  

Ten derde staan wij pal voor de vrijheid van onderwijs en willen dat artikel 23 behouden wordt. Wel zijn wij scherp op misstanden binnen Islamitisch onderwijs, maar die scherpte is gericht op falende bestuurders en desintegrerende karakter, niet op principiële gronden. 

Wat gaat u verbeteren of anders doen voor ouders en kinderen? 

Wij willen een bredere gerichtheid van onderwijs, op zowel de kinderen die zeer goed of wat minder presteren, op kinderen die theoretisch of juist praktisch ingesteld zijn, op kinderen die naar een openbare of een bijzondere school gaan. Voor al deze groepen is aandacht en zorg nodig. En wij willen deze spreiding verbeteren. 

Paul van Meenen – D66

Wilt u zichzelf kort voorstellen? 

Ik ben Paul van Meenen (65 jaar), Kamerlid en woordvoerder Onderwijs sinds 2012. Ik ben vader van twee kinderen en een zeer betrokken opa van een kleindochter van zes, die in groep 3 zit. Begin juni hoop ik opa van een kleinzoon te worden. Ik heb voor mijn Kamerlidmaatschap 33 jaar in het onderwijs gewerkt. Altijd als leraar (wiskunde), maar ook als leidinggevende, rector en bestuurder. In het mbo, het hbo en de laatste 16 jaar in het voortgezet onderwijs.

Wat zijn uw belangrijkste speerpunten voor het onderwijs?

Gratis toegankelijke, (spelenderwijs) op ontwikkeling gerichte kinderopvang. Een rijke schooldag voor ieder kind, waarin naast heel goed onderwijs in taal en rekenen ieder (!) kind sport, cultuur, natuur en huiswerkbegeleiding etc. krijgt aangeboden. Onder regie van een gratis buitenschoolse opvang. Onafhankelijk van wie de ouders zijn. Meer geduld met kinderen, en op weg naar inclusiviteit.

Wat gaat u verbeteren of anders doen voor ouders en kinderen?

Al het bovenstaande;-)

Volgende keer: Nilüfer Gündoğan (Volt), Roelof Bisschop (SGP) en Stephan van Baarle (DENK)

Gerelateerde onderwerpen

Kamerleden en onderwijs: Mariëlle Paul en Frank Wassenberg

Wie houden zich in Den Haag met het onderwijs bezig? Wie strijdt voor beter passend onderwijs of maakt zich druk om het lerarentekort? Elke week stellen twee Kamerleden zich aan u voor. Wat zijn hun plannen voor het onderwijs de komende jaren? Sommige gezichten zijn bekend, andere zijn nieuw in de Tweede Kamer. Deze week: Mariëlle Paul (VVD) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).

Lees meer

Kamerleden en onderwijs: Lisa Westerveld en Gert-Jan Segers

Wie houden zich in Den Haag met het onderwijs bezig? Wie strijdt voor beter passend onderwijs of maakt zich druk om het lerarentekort? Elke week stellen twee Kamerleden zich aan u voor. Wat zijn hun plannen voor het onderwijs de komende jaren? Sommige gezichten zijn bekend, andere zijn nieuw in de Tweede Kamer. Deze week: Lisa Westerveld (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (CU)

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.