Home > Nieuws > Blogs > Een fijne vakantie allemaal! Maar niet voor deze kinderen

Een fijne vakantie allemaal! Maar niet voor deze kinderen.

15 juli 2021 Lobke Vlaming Blog
bijdrage

Zo tegen het einde van het schooljaar heerst er op de meeste scholen een vrolijke sfeer. De meeste lessen zijn geleerd, de rapporten besproken en uitgedeeld. Wat rest is opruimen, het einde van het schooljaar vieren en elkaar een hele fijne vakantie wensen. Toch? Niet voor de ouders die wij bij Ouders & Onderwijs deze weken aan de telefoon krijgen…

Ieder jaar zo tegen het einde van het schooljaar staat de telefoon roodgloeiend. Dag na dag nadert de zomervakantie en neemt de wanhoop bij de ouders die ons bellen toe. Zij hebben namelijk nog geen duidelijkheid over waar hun kind na de zomervakantie terecht kan. Omdat ze geen school kunnen vinden die bereid is hun kind een kans te geven, of simpelweg omdat er nergens plek is. Zo gaan honderden kinderen en hun ouders de vakantie in zonder te weten hoe ze daarna verder moeten.

Waarom dit plaatsvindt? Een korte opsomming van de situaties die ik persoonlijk de afgelopen weken aan de lijn heb gekregen.

  1. School heeft zich handelingsverlegen verklaard en wil dat het kind naar het speciaal onderwijs gaat, maar er is helemaal geen school die plek heeft.
  2. School vindt dat een kind op het SBO thuishoort, maar de SBO-school vindt dat het kind prima op het reguliere onderwijs kan blijven.
  3. Vanwege corona moet een kind gedwongen afstromen, maar er is geen enkele school in de buurt die hem wil aannemen.
  4. School heeft voor 5 van de 8 groepen nog geen leerkracht gevonden en weet daarom niet of ze überhaupt wel open kunnen volgend jaar. Saillant detail: om te voorkomen dat alle ouders weglopen hebben de schoolbesturen het op een akkoordje gegooid: kinderen van deze school worden overal geweigerd.
  5. Het SWV heeft een TLV afgegeven voor het speciaal onderwijs, maar ouders willen dat hun kind een kans krijgt op een andere reguliere school. Aangezien er een TLV is, neemt geen enkele reguliere school de moeite te onderzoeken of ze passend onderwijs kunnen bieden en doen de afwijzingen schriftelijk af.

En daar sta je dan als ouder. Het is werkelijk hartverscheurend om deze ouders te horen vertellen dat ze ook niet meer weten wat ze tegen hun kind moeten zeggen. Deze kinderen gaan de vakantie in zonder perspectief, zonder te weten waar ze naartoe gaan na de vakantie. Zonder te weten óf ze wel ergens naartoe gaan na de vakantie. Dit kunnen we kinderen en hun ouders echt niet aandoen.

Dus kunnen we afspreken dat alle verloven bij de schoolbesturen en samenwerkingsverbanden worden ingetrokken totdat voor ieder kind een passende plek is geregeld voor na de vakantie?

Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.