Home > Nieuws > Nieuws > Onderwijsplannen in de Troonrede

Onderwijsplannen in de Troonrede.

21 september 2021 Nieuws
mbo

Het is de derde dinsdag in september. Het kabinet is demissionair en daarom zijn er deze Prinsjesdag geen nieuwe onderwijsplannen te verwachten. In de Troonrede ging het vooral over het NP Onderwijs: de 8,5 miljard euro die wordt uitgegeven voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs na de coronaperiode.

Kansengelijkheid

In de inleiding van de Troonrede noemde de Koning de kansenongelijkheid in het onderwijs als een van de grote binnenlandse thema’s. Later merkte hij op dat de afgelopen jaren de nodige aandacht uitging naar het stimuleren van kansengelijkheid in het onderwijs en dat deze inzet ook nodig blijft.

Dank

De Koning sprak zijn dank uit voor de inzet van alle mensen in het onderwijs en de kinderopvang tijdens de coronacrisis. Ook de lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona voor oud én jong benoemde hij. Over het NP Onderwijs, het plan voor herstel van het onderwijs na de coronaperiode, zei de Koning het volgende: Vooruitlopend op noodzakelijke keuzes voor de lange termijn, stelt de regering tot eind 2023 ruim 8 miljard euro beschikbaar om onderwijsachterstanden in te lopen die in de coronaperiode zijn ontstaan.’ Het NP Onderwijs is inmiddels begonnen. Lees meer over het NP Onderwijs op onze website.

Geen plannen

Naast het NP Onderwijs stonden er in de Troonrede geen plannen voor het onderwijs. Omdat dit kabinet demissionair is en er nog geen nieuw kabinet is, mag zij geen grote nieuwe plannen uitwerken. Het NP Onderwijs kon volgens het demissionaire kabinet echter niet wachten, vanwege de grote achterstanden door de coronacrisis.

Lerarentekort

Het grote tekort aan leraren en schoolleiders bleef onbenoemd in de Troonrede. Eerder in deze kabinetsperiode zijn al extra middelen aangekondigd om de werkdruk tegen te gaan. In de begroting voor komend jaar heeft het kabinet het laatste deel van dat geld opgenomen en daarmee is er vanaf 2025 oplopend tot 430 miljoen euro per jaar om werkdruk in het primair onderwijs terug te dringen. Op verzoek van de Tweede Kamer investeert het demissionaire kabinet daarnaast 60 miljoen extra in de verdere ontwikkeling van leraren om het vak aantrekkelijker te maken.

Op de website van de Rijksoverheid kunt u de volledige tekst van de Troonrede teruglezen.

Gerelateerde onderwerpen

Doe mee! Onderzoek onder (G)MR-leden over NP Onderwijs

Ben jij lid van de MR of GMR? Weet je dat de (G)MR namens ouders mag meebeslissen over de besteding van het geld van het Nationaal Programma Onderwijs op school? Ouders & Onderwijs, VOO en LAKS willen graag weten of en hoe jij als (G)MR-lid betrokken bent bij de planvorming. Doe mee met onze korte peiling.

Lees meer

Vraag & antwoord: Nationaal Programma Onderwijs

Eerder dit jaar werd het herstelplan voor het onderwijs gelanceerd. Het zogenaamde Nationaal Programma Onderwijs moet ervoor zorgen dat studievertragingen in deze coronaperiode beter worden opvangen. Om meer duidelijkheid te geven over de concrete invulling van het plan hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.