Home > Nieuws > Nieuws > Onjuist toetsadvies, wat nu?

Onjuist toetsadvies, wat nu?.

21 mei 2019 Nieuws berekening eindtoets toetsadvies

Door een fout in de berekening van de eindtoets heeft een deel van de leerlingen die dit jaar de eindtoets hebben gemaakt een onjuist toetsadvies gekregen. Dit geldt voor leerlingen die de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets hebben gemaakt. Voor deze leerlingen moeten de toetsadviezen opnieuw worden berekend. Leerlingen hoeven de toets niet opnieuw te maken. De behaalde score is namelijk wel correct. Er zijn geen gevolgen voor de leerlingen die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt.

Klopt het advies van mijn kind nog?

Het is belangrijk om te kijken welke eindtoets uw kind heeft gemaakt. De verkeerde berekening heeft geen invloed gehad op de toetsadviezen van de Centrale Eindtoets. Leerlingen die deze eindtoets hebben gemaakt hoeven dus niets te doen. Heeft uw zoon of dochter de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets gemaakt? U wordt zo snel mogelijk door de school van uw kind geïnformeerd over wat dit mogelijk voor uw kind betekent.

Ik weet niet welke toets mijn kind heeft gemaakt? Waar kan ik dat vinden?

Alle leerlingen van groep 8 maken een eindtoets. Er bestaan vijf goedgekeurde eindtoetsen. De IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets, AMN Eindtoets en de Centrale Eindtoets. Scholen kunnen zelf kiezen welke eindtoets ze afnemen. U kunt bij uw school informeren welke toets uw kind heeft gemaakt.

Mijn kind heeft toch gewoon de cito toets gemaakt?

Veel mensen kennen nog de Cito-toets, deze was jarenlang gangbaar op Nederlandse basisscholen. Sinds 2015 zijn er ook andere aanbieders van toetsen. Scholen kiezen zelf welke eindtoets ze afnemen. Ze kunnen daarbij kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen; de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets, AMN Eindtoets en de Centrale Eindtoets. Het Cito is nog altijd betrokken bij één van de eindtoetsen, de Centrale Eindtoets. U kunt bij uw school informeren welke toets uw kind heeft gemaakt.

Wat is er gebeurd?

Er is een fout ontstaan bij het vertalen van de behaalde score van een leerling op de eindtoets naar een passend middelbareschoolniveau. Hierdoor hebben zij een onjuist toetsadvies gekregen. Daarom moeten de toetsadviezen voor leerlingen die de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets hebben gemaakt opnieuw worden berekend. Leerlingen hoeven de toets niet opnieuw te maken. De behaalde score is namelijk wel correct. De oorzaak voor het probleem ligt niet bij de toetsaanbieders. De verkeerde berekening door is gemaakt door onafhankelijke experts.

Dit is een heel vervelende situatie. Vooral voor de leerlingen waarbij het mis is gegaan en hun ouders.

Om welke leerlingen gaat het?

De verkeerde berekening raakt de leerlingen die de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets hebben gemaakt. Een deel van deze leerlingen is hierdoor in een ander niveau ingeschaald dan dat op basis van het toetsresultaat bij hen zou passen. Hierdoor moesten de toetsadviezen voor leerlingen opnieuw worden berekend.

Er zijn geen gevolgen voor de leerlingen die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt. Dat betekent dat het toetsadvies voor deze kinderen blijft zoals het is. Deze leerlingen en hun ouders hoeven dus niets te doen.

Wat moet ik nu doen?

Het is belangrijk om te kijken welke eindtoets uw kind heeft gemaakt. De verkeerde berekening heeft geen invloed gehad op de toetsadviezen van de Centrale Eindtoets.

Heeft uw zoon of dochter de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets gemaakt? U wordt zo snel mogelijk door de school van uw kind geïnformeerd over wat dit mogelijk voor uw kind betekent. Dinsdag 21 mei hebben de verschillende  toetsaanbieders de scholen op de hoogte gebracht van de situatie, daarbij is gevraagd aan scholen om hun leerlingen en ouders te informeren over wat dit voor hen betekent.

Mijn kind zit op het speciaal onderwijs, geldt dit ook voor haar?

Het gaat om alle scholen in het primair onderwijs die een eindtoets hebben afgenomen, inclusief het speciaal (basis)onderwijs.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

U wordt zo snel mogelijk geïnformeerd door de school. Uw school is uw eerste aanspreekpunt. Uw school kijkt samen met u of dit iets voor uw kind betekent en zo ja, wat precies.

Ook kunt u meer informatie vinden op www.rijksoverheid.nl/eindtoets

Mocht u er met de leerkracht of de basisschool niet uitkomen, dan kunt u voor informatie en persoonlijk advies ook terecht bij het informatiepunt van Ouders & Onderwijs. Neem contact op via 088-6050101 of vraag@oudersonderwijs.nl. Geopend van maandag t/m vrijdag van 09:30 tot 12:30 en van 13:00 tot 16:00 uur.

Daarnaast is er een telefonische informatielijn Eindtoets ingesteld voor ouders, deze is bereikbaar op tel. 050 -599 98 20.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen

Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.

Lees meer
Nieuws

Een doorstroomtoets voor kansengelijkheid

Leerlingen op de basisschool doen in plaats van een eindtoets een doorstroomtoets die gelijk na het schooladvies in groep 8 wordt afgenomen. En er komt voor alle kinderen een vast inschrijfmoment komen op 1 april. Die plannen staan in een wetsvoorstel van minister Slob.

Lees meer
Nieuws

Evaluatie van de Wet Eindtoets; minister Slob adviseert gelijktijdige inschrijving eindtoets

Sinds 2014 is het schooladvies bepalend voor de overstap van groep 8 naar de middelbare school. Alle groep 8 leerlingen ontvangen dit advies voor 1 maart van de leraar. Op basis van de eindtoets die in april of mei wordt afgenomen, kan dit advies nog worden aangepast. Het advies kan alleen naar boven worden bijgesteld. Wat is de uitwerking van deze regels? En hoe gaat het nu verder? Daarover schreef minister Slob deze week een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer
Nieuws

Eindtoets wordt weer onderdeel van schooladvies

Leerlingen krijgen in februari het schooladvies. Het schooladvies wordt gegeven voordat de leerling in april of mei de eindtoets maakt. Regeringspartijen D66, VVD en CDA willen de volgorde omdraaien. Groep 8 leerlingen moeten het schooladvies pas krijgen als de resultaten van de eindtoets bekend zijn. Ouders & Onderwijs is het eens met dit plan.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.