Home > Nieuws > Nieuws > Een doorstroomtoets voor kansengelijkheid

Een doorstroomtoets voor kansengelijkheid.

26 februari 2020 Nieuws Doorstroomtoets eindtoets Kansgelijkheid

Leerlingen op de basisschool doen in plaats van een eindtoets een doorstroomtoets die gelijk na het schooladvies in groep 8 wordt afgenomen. En er komt voor alle kinderen een vast inschrijfmoment komen op 1 april. Die plannen staan in een wetsvoorstel van minister Slob.

Gelijke kansen

Een belangrijk doel van het plan is dat alle leerlingen gelijke kansen krijgen. Geen harde beoordelingsmomenten meer, maar voor iedereen dezelfde mogelijkheden om op een ander niveau te komen. Dat ideaal zit al in de naamgeving van de toets: een doorstroomtoets in plaats van een eindtoets.

Door op meerdere momenten te toetsen wil minister Slob voorkomen dat er te veel druk komt te liggen op de eindtoets. En ouders in allerijl toetstrainingen voor hun leerlingen moeten regelen. Kansenongelijkheid speelt een rol. Hoogopgeleide ouders die genoeg budget hebben voor bijlessen, kunnen een hoger niveau voor hun kinderen afdwingen.

Start

De plannen van Slob moeten ingaan vanaf schooljaar 2022-2023. Leerlingen krijgen dan in januari het schooladvies van de leerkrachten en maken daarna in februari de doorstroomtoets. Op 1 april moeten ze zich dan inschrijven op een nieuwe school. Leerlingen kunnen zich nu nog op verschillende momenten inschrijven en daardoor kunnen kinderen met een bijgesteld schooladvies niet altijd op de gewenste school terecht.

Kritiek

Er zitten zeker goede punten in het wetsvoorstel, maar er zijn ook kritiekpunten. Want leiden de plannen wel tot kansengelijkheid? Door de naamgeving van de toets te veranderen, ontstaan er niet automatisch meer kansen in het onderwijs. Want ook al wordt er op meerdere momenten getoetst, feitelijk blijven dit beoordelingsmomenten.

Ouders kunnen tot 20 maart meedenken over het wetsvoorstel via internetconsultatie. Daarna wordt er nog over de wet gestemd in de Tweede en Eerste Kamer.

Vragen

Als ouders vragen hebben over de eindtoets kunnen ze kijken op de themapagina op de website van Ouders & Onderwijs of op werkdagen bellen met onze medewerkers op 088-6050101

Gerelateerde onderwerpen

Cito-toetsen op de basisschool

Wat toetst de Cito? Wanneer worden ze afgenomen? En wat zeggen de resultaten? Lees het hier.

Lees meer

Doorstroomtoets groep 8

Alle leerlingen in groep 8 maken een doorstroomtoets. Dit kun je als ouder verwachten.

Lees meer

Schooladvies in groep 8

School geeft advies over het onderwijs dat bij je kind past. Lees meer over dit advies.

Lees meer

Niet eens met het schooladvies

Niet eens met het schooladvies? Dit kun je doen.

Lees meer

Voorlopig schooladvies

Veel scholen geven een voorlopig schooladvies in groep 7. Wat zegt dit voorlopig advies?

Lees meer
Nieuws

Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen

Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.

Lees meer
Nieuws

Evaluatie van de Wet Eindtoets; minister Slob adviseert gelijktijdige inschrijving eindtoets

Sinds 2014 is het schooladvies bepalend voor de overstap van groep 8 naar de middelbare school. Alle groep 8 leerlingen ontvangen dit advies voor 1 maart van de leraar. Op basis van de eindtoets die in april of mei wordt afgenomen, kan dit advies nog worden aangepast. Het advies kan alleen naar boven worden bijgesteld. Wat is de uitwerking van deze regels? En hoe gaat het nu verder? Daarover schreef minister Slob deze week een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer
Nieuws

Onjuist toetsadvies, wat nu?

Door een fout in de berekening van de eindtoets heeft een deel van de leerlingen die dit jaar de eindtoets hebben gemaakt een onjuist toetsadvies gekregen. Dit geldt voor leerlingen die de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets hebben gemaakt. Voor deze leerlingen moeten de toetsadviezen opnieuw worden berekend. Leerlingen hoeven de toets niet opnieuw te maken. De behaalde score is namelijk wel correct. Er zijn geen gevolgen voor de leerlingen die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt.

Lees meer
Nieuws

Eindtoets wordt weer onderdeel van schooladvies

Leerlingen krijgen in februari het schooladvies. Het schooladvies wordt gegeven voordat de leerling in april of mei de eindtoets maakt. Regeringspartijen D66, VVD en CDA willen de volgorde omdraaien. Groep 8 leerlingen moeten het schooladvies pas krijgen als de resultaten van de eindtoets bekend zijn. Ouders & Onderwijs is het eens met dit plan.

Lees meer
Nieuws

Centrale Eindtoets in 2019 niet digitaal beschikbaar

Alle leerlingen in groep 8 maken aan het eind van het jaar een eindtoets. Scholen kunnen uit een aantal verschillende eindtoetsen kiezen. Voor scholen die in 2019 de Centrale Eindtoets af zouden nemen is er belangrijk nieuws. De digitale adaptieve versie wordt in 2019 niet afgenomen.

Lees meer
Nieuws

Praat mee over schooladvies en eindtoets

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een belangrijk moment voor kinderen én ouders. Binnenkort worden de regels rondom het schooladvies en de eindtoets in groep 8 geëvalueerd. Wij praten mee en roepen daarom alle ouders op om met ons mee te denken. Welk advies zou u de minister meegeven?

Lees meer
Nieuws

Aanpassingen eindtoets basisschool

Onlangs zijn er twee aanpassingen over de eindtoets in groep 8 bekend gemaakt. De eerste gaat over de categorieën eindtoetsadviezen. De tweede over verplichte afname van de eindtoets in het speciaal (basis)onderwijs.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.