Ouders ongerust over gevolgen corona voor onderwijs.
Middelbare scholen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus veel moeten improviseren. De manier waarop leerlingen les krijgen verschilt van school tot school. Ouders maken zich zorgen over de gevolgen van corona voor het onderwijs. Dat blijkt uit de peiling die we deden onder ouders in het Landelijk Ouderpanel.
Verschillen binnen het onderwijs in coronatijd
Uit de signalen en vragen van ouders merkte Ouders & Onderwijs al eerder dat er bij de heropening van scholen in het voortgezet onderwijs grote verschillen zijn. De recente uitkomsten van de peiling van het Landelijk Ouderpanel bevestigen dit beeld.
Iedere middelbare school heeft gekeken naar de eigen mogelijkheden en eigen keuzes gemaakt binnen de beperkingen van de coronamaatregelen. “Maar daardoor is een wat chaotische situatie ontstaan: het is overal anders. Sommige ouders met kinderen op verschillende middelbare scholen zien ook dat er grote verschillen zijn in hoe alles is aangepakt.”, zegt directeur Lobke Vlaming in de reportage van Nieuwsuur woensdagavond.
Ook in het afnemen van toetsen zijn de verschillen groot. Leerlingen kunnen vaak hun toetsen digitaal maken (36%), maar er zijn ook scholen die de toetsen op school laten maken (14%). Soms moeten leerlingen wel toetsen maken, maar telt het resultaat niet mee voor het overgaan of zittenblijven 14%). Ongeveer een derde van de scholen heeft de regels over overgaan en zittenblijven versoepeld en voor doorstromen ligt dat wat lager: 10%. Bij een klein deel van de scholen (10%) hebben ouders en leerlingen zelf een grotere stem gekregen bij de bevordering.
Beperkt lesaanbod
Hoewel het voortgezet onderwijs weer volledig open is, gaan de meeste leerlingen maar een paar uur per week naar school. En dan vaak alleen voor een mentorles (44%) of om een toets te maken (38%). Steeds meer ouders vinden dit een wel heel beperkte invulling van het onderwijs. ‘Het is te weinig, rommelig en onduidelijk’, geven ouders aan.
Kwaliteit van het onderwijs neemt af
Ouders benoemen verder dat door de beperking van de lesuren de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat. “We hebben aan ouders gevraagd: hoe tevreden was u eerst met het onderwijs en hoe is dat nu? Dan we zien toch dat het fiks is afgenomen”, zegt Vlaming. “Dat is ook niet heel gek, aangezien alles op afstand moet en dan ook nog van het ene op het andere moment. Daardoor zien ouders een afname van kwaliteit.”
Leerachterstand door corona
Bijna de helft van de ouders denkt dat hun kind een leerachterstand heeft opgelopen door de gevolgen van de coronacrisis, variërend van ‘heel erg’ (10%) tot ‘een beetje’ (36%). Ouders vragen zich vooral af hoe scholen dit weer op orde gaan brengen. Tot nu toe horen ze daarover nauwelijks iets van school. Ook niet over hoe het na de zomer verder gaat.
Terug naar school
Ruim de helft van de ondervraagde ouders wil graag dat hun kind zoveel en zo snel mogelijk onderwijs op school krijgt. Inmiddels is er ook een petitie voor volledige heropening middelbare scholen door duizenden ouders ondertekend. Een kleiner deel van de ouders (18%) wil liever dat het onderwijs op afstand wordt gegeven.
Hoe verder?
Het kabinet komt volgende week met nieuwe informatie over hoe middelbare scholen na de zomervakantie verder kunnen. Zodra hierover meer bekend is verwerken wij dat in onze FAQ Ook uw mening laten horen over het onderwijs aan uw kind? Laat dan uw stem horen en meld u zich aan voor het Landelijk Ouderpanel!
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.