Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Petitie gestart voor meer perspectief middelbare scholieren

Petitie gestart voor meer perspectief middelbare scholieren.

17 juni 2020 Nieuws

Steeds meer ouders willen dat de onderwijstijd voor middelbare scholieren verruimd wordt. De jongeren zitten thuis achter de computer lessen te volgen terwijl ouders en jongere broers of zusjes vaak wel weer naar hun werk of de basisschool gaan. De ouders zien graag dat de jongeren meer perspectief geboden wordt.

Fysieke lessen

Hoewel de middelbare scholen sinds 2 juni weer volledig open zijn, wordt er lang niet altijd fysiek onderwijs gegeven. Dit heeft vooral te maken met de praktische uitwerking van de 1,5-meter-regel tussen leerlingen onderling en onderwijspersoneel. Ook het beperken van de vervoersbewegingen bepaalt dat werkelijk contact op school maar beperkt mogelijk is.

Kantoorklerk

In dagblad Trouw zegt ouder Annelies van Walsem woensdag over haar dertienjarige zoon: ‘Hij kruipt als een kantoorklerk achter de computer voor zijn online lessen. Microfoon op mute. Zijn klasgenoten ziet hij meestal niet, want pubers hebben hun camera liever uit en veel liggen er denk ik ook nog in bed. Zo brengt hij iedere week veertig uur door. Ik verlaat het huis met een knoop in mijn maag.’

Dikker en slonziger

Van Walsem maakt zich zorgen: ‘De sociale contacten drogen op als iedereen thuis zit. Zijn enige verzetje in de week is de voetbaltraining. Je ziet de kinderen dikker en slonziger worden van het thuiszitten. Er wordt eindeloos veel gegamed. De sfeer in huis is verziekt en er ontstaan situaties waar je als ouders liever niet over praat: de vele ruzies en de lethargie.’

Petitie

Het is een situatie die herkenbaar is. Veel ouders zien hun kinderen futloos worden. En er is voorlopig nog geen vaccin tegen corona, dus het is de verwachting dat ook na de zomervakantie nog lange tijd geen volledige lessen mogelijk zijn. Voor sommige ouders is dat reden tot actie. In drie dagen tijd werd de door Van Walsem gestarte petitie ‘middelbare-school-volledig-open’ door drieduizend ouders ondertekend.

Verspreiding en besmetting

Het RIVM geeft tegenover Trouw aan dat het aandeel van kinderen bij verspreiding en besmetting van corona klein is, maar dat de kans voor jongeren boven de vijftien iets hoger ligt dan voor de jongsten. Bij geteste kinderen tot 12 jaar werd bij 0,5 procent corona vastgesteld, bij kinderen tot 18 jaar was dat 1,8 procent. Het RIVM wil eerst meer helderheid over de besmettelijkheid van middelbare scholieren. Daarvoor is meer tijd nodig en dat betekent dat er ook op 24 juni, als het kabinet nieuwe onderwijsmaatregelen bekendmaakt, nog geen versoepelingen te verwachten zijn.

Meer informatie

Het artikel in Trouw is online te lezen. De belangrijke aandachtspunten bij het openstellen van de middelbare scholen leest u op onze website. De antwoorden op veelgestelde vragen staan in onze FAQ. Voor persoonlijk advies kunt u op werkdagen bellen met ons adviespunt op 088-6050101 of via vraag@oudersenonderwijs.nl. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van de Rijksoverheid.

Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.