Ouders en Onderwijs stapt uit expertisegroep over leerlingenvervoer.
Ouders & Onderwijs stapt uit de expertisegroep over leerlingenvervoer van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er is geen vertrouwen dat via deze weg voor verbeteringen gezorgd kan worden. Het proces verloopt te traag om tot wezenlijke oplossingen te komen voor de ingrijpende problemen met leerlingenvervoer.
Kastje naar de muur
Al jaren worden kinderen te laat opgehaald of zelfs helemaal vergeten. Ouders en Onderwijs hoopte dat met dit overleg, opgezet door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, een oplossing zou komen voor deze problemen. Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘Er wordt niet gewerkt aan structurele oplossingen in de expertisegroep van VNG. Het is een brochure hier en een handleiding daar. Wij hebben er geen vertrouwen in dat we via deze weg voor echte verbeteringen kunnen zorgen. Dus dan kunnen we onze tijd beter besteden. Wat dan wel? De oplossing zal van de politiek moeten komen. Landelijk én in de gemeenten. Daar gaan we met goede moed keihard aan werken.’
In het NOS Radio 1 Journaal ging Lobke Vlaming in gesprek over deze beslissing. Beluister het fragment.
Ouders luiden de noodklok
Ervaar jij als ouder problemen met leerlingenvervoer? Te lange reistijd, veel wisselende chauffeurs en onveilige situaties in de busjes? Dit stappenplan kan je als ouder helpen om de problemen onder de aandacht te brengen bij onder andere de gemeente.
In het voorjaar van 2022 publiceerde Ouders & Onderwijs een rapport over het leerlingevervoer. Hieruit bleek dat er grote problemen waren. Op 12 oktober 2022 vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over de problemen in het leerlingenvervoer.
Meer waardering voor chauffeurs
Lobke Vlaming benadrukt het belang van meer waardering voor chauffeurs in het leerlingenvervoer. ‘De chauffeurs moeten meer waardering krijgen. Zij zijn tijdens de rit verantwoordelijk voor kwetsbare kinderen’. Daarnaast is het voor deze chauffeurs lastig om hier een volledig inkomen uit te halen. ‘Je kunt als chauffeur van leerlingen bijvoorbeeld vaak maar een paar uur in de ochtend en een paar uur in de middag werken’, licht Vlaming toe.
Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.