Home > Nieuws > Nieuws > Reflecteren op het lerarentekort

Reflecteren op het lerarentekort.

11 december 2019 Nieuws Lerarentekort reflecteren

Het is schrikbarend nieuws. Door het lerarentekort sluiten zestien Amsterdamse basisscholen een week hun deuren. Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden (StWT), waar de scholen onder vallen, besteedt de tijd nuttig door te reflecteren op het lerarentekort.

Vacatures

Met vijfentwintig vacatures, klassen die geen vaste leerkracht hebben en twee scholen die op wankelen staan, is er weinig reden tot optimisme. Toch weet de stichting met de Week van de Onderwijskwaliteit een positieve draai te geven aan de actualiteit. Alle directies, leerkrachten en ondersteunend personeel werken onder professionele begeleiding aan een plan waarbij de onderwijskwaliteit centraal staat.

Doel

Het doel is om met elkaar te kijken naar oplossingen voor het lerarentekort.  “We moeten tijd nemen om na te denken. We zitten in een situatie waarin we nooit eerder waren. We weten niet precies wat we te doen hebben. Als we daar niet goed over nadenken, begrijpen we de situatie van het moment niet en nemen we verkeerde beslissingen, ” zei bestuurder Joke Middelbeek in een interview met het AD.

Ouders

Ook ouders worden bij het initiatief betrokken. Er zijn bijeenkomsten waar zij hun stem kunnen laten horen. Bijvoorbeeld op de 7e Montessorischool. Een ouder schreef er een verslag over, waaruit duidelijk wordt wat hen bezighoudt. Voor de 5.400 leerlingen van de scholen zijn er tussen 9 en 13 december geen lessen.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Prinsjesdag: geen extra geld voor de aanpak van het lerarentekort

In de miljoenennota is geen extra geld opgenomen voor het ministerie van Onderwijs om het lerarentekort en de hoge werkdruk aan te pakken. Met verschillende acties vroeg Ouders & Onderwijs samen met vakbonden om extra geld om te investeren in de mensen die onze kinderen het goede onderwijs geven. In maart dit jaar stonden er nog 40.000 leraren op het Malieveld met de noodkreet voor meer geld. Maar ook recent, met de actie #Leraargezocht vragen we om aandacht voor dit probleem. Lobke Vlaming, directeur Ouders & Onderwijs: ‘Steeds meer ouders maken zich zorgen over lesuitval en onderwijskwaliteit. Onze kinderen hebben recht op goed onderwijs, dus er moet meer gedaan worden.’

Lees meer
Nieuws

Wat vinden ouders van het lerarentekort?

Vraag ouders wat de meest bepalende factor is voor de kwaliteit van onderwijs en het antwoord is simpel: de leraar. Ouders maken zich dan ook zorgen over het toenemende lerarentekort en de werkdruk die leraren ervaren. Een derde van de ouders heeft nu al te maken met lesuitval, plofklassen of zelfs een structurele vierdaagse schoolweek. Het overgrote deel van de ouders steunt bovendiende stakingseisen van de leraren. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Lees meer
Nieuws

Kom jij 15 maart ook naar het Malieveld?

Op 15 maart gaat Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs, naar het Malieveld om aandacht te vragen voor het lerarentekort. Kom je ook?

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.