Stripboek met tips voor ouders over studiekeuze.
Een goede studiekeuze is belangrijk. Aanstaande studenten vragen vaak advies aan hun ouders. En ouders willen hun kind graag ondersteunen. Ze willen meehelpen en meedenken om de best passende studie te kiezen. Maar hoe vindt u samen met uw zoon of dochter de beste studie?
Rol voor ouders en school bij studiekeuze
Leerlingen worden op school geholpen bij keuzes voor profielen, vervolgopleiding en carrière. Dit heet loopbaanoriëntatie en -begeleiding, of LOB. Naast de begeleiding op school is er voor ouders een belangrijke rol bij de keuzes die hun kinderen maken voor hun loopbaan en beroep. Steun van ouders en een goed gesprek kunnen veel verschil maken, juist omdat ouders hun kind goed kennen.
Houd het luchtig en relaxed
Studiekeuze is natuurlijk een serieus onderwerp. Daar praat je als ouder graag over met je jongvolwassen kind. Maar houd het luchtig. Regelmatig een kort praatje werkt meestal beter dan een hele avond doorzagen. Vraag vooral ook wat uw kind zelf voor ogen heeft en help uw kind orde aan te brengen in de vele keuzes.
Studiekeuze Stripboek
Om ouders te ondersteunen is het Studiekeuze Stripboek ontwikkeld. Daarin staan zestien strips. Elke strip is een tip en gaat over een stap bij studiekeuze. De tekeningen helpen ouders om ook op een luchtige manier over studiekeuze te praten. Voor wie meer wil weten is er bij iedere strip een verdiepend artikel. Het Studiekeuze Stripboek gaat over kiezen voor een opleiding op een Nederlandse hogeschool of universiteit. Veel strips kunt u ook gebruiken als uw zoon of dochter naar het mbo gaat. Het is gratis en zonder verplichtingen te downloaden.
Gerelateerde onderwerpen
Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen
Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.
Lees meerEvaluatie van de Wet Eindtoets; minister Slob adviseert gelijktijdige inschrijving eindtoets
Sinds 2014 is het schooladvies bepalend voor de overstap van groep 8 naar de middelbare school. Alle groep 8 leerlingen ontvangen dit advies voor 1 maart van de leraar. Op basis van de eindtoets die in april of mei wordt afgenomen, kan dit advies nog worden aangepast. Het advies kan alleen naar boven worden bijgesteld. Wat is de uitwerking van deze regels? En hoe gaat het nu verder? Daarover schreef minister Slob deze week een brief aan de Tweede Kamer.
Lees meerEindtoets wordt weer onderdeel van schooladvies
Leerlingen krijgen in februari het schooladvies. Het schooladvies wordt gegeven voordat de leerling in april of mei de eindtoets maakt. Regeringspartijen D66, VVD en CDA willen de volgorde omdraaien. Groep 8 leerlingen moeten het schooladvies pas krijgen als de resultaten van de eindtoets bekend zijn. Ouders & Onderwijs is het eens met dit plan.
Lees meerMeeste ouders blij met schooladvies
Ouders zijn overwegend tevreden over het schooladvies en de doorstroom van hun kinderen naar de middelbare school. Toch zijn er ook een behoorlijke aantal ouders waarbij er in de totstandkoming van het advies iets misgaat of waarbij de communicatie over het het schooladvies niet goed verloopt. Verder zijn ouders verdeeld over de rol en het nut van de eindtoets. Dit blijkt uit onderzoek onder ouders in ons Landelijk Ouderpanel.
Lees meerMeld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.